Srbijanski ministar

U Srbiji više od 1.200 sela bez stanovnika, u njih 550 živi tek nekoliko ljudi

selo

Krkobabić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će početak posla biti stvaranje zadruga, kako bi ljudima bila obezbijeđena egzistencija

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Srbije Milan Krkobabić najavio je danas formiranje tima koji će se baviti problemom odumiranja sela, jer je 1.200 naselja u Srbiji bez stanovnika, dok u 550 živi tek po njih stotinjak.

“Tim će činiti predstavnici SANU, pre svega Odbor SANU za selo, predstavnici državnih vlasti, lokalnih vlasti, zadružnih saveza, ljudi iz struke i uglednih iz različitih oblasti. Zadatak je da definišu i snime situaciju i stvore polazište da možemo da definišemo populacionu, demografsku politiku, politiku ekonomskog razvoja, novu kulturnu politiku”, naveo je Krkobabić.

Krkobabić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će početak posla biti stvaranje zadruga, kako bi ljudima bila obezbijeđena egzistencija.

“Cilj je da objedinimo male posjede i da im omogućimo da postanu robni proizvođači”, rekao je Krkobabić i dodao da će zatim biti obezbijeđena sva ostala infrastruktura – domovi zdravlja, škole, crkve i pošte.