odbije prijedlog tužilaštva

Sud BiH danas pustio na slobodu bivšeg ministra

Miloš Lučić (1)

Vidovićeva je rekla da su Lučiću određene mjere zabrane, nije precizirala koje, “jer još nije dobila rješenje”

Sud Bosne i Hercegovine odlučio je da bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića pusti iz pritvora, potvrđeno je Srni od strane Lučićevog advokata Vasvije Vidović.

Vidovićeva je rekla da su Lučiću određene mjere zabrane, nije precizirala koje, “jer još nije dobila rješenje”.

Za Lučića, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja povezanu sa više koruptivnih krivičnih djela, Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za dva mjeseca, dok je odbrana zatražila izricanje mjera zabrane.

Tužilac Elvira Stanojlović je tokom obrazlaganja prijedloga za produženje pritvora navela da je Sud BiH, na osnovu dokaza, ranije utvrdio postojanje osnovane sumnje.

“I dalje postoji sumnja da bi osumnjičeni mogao sakriti ili prilagoditi dokaze, te uticati na svjedoke”, rekla je Stanojlovićeva tokom današnjeg ročišta, te dodala da u narednom periodu Tužilaštvo planira saslušati veliki broj zaposlenih u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Lučić je uhapšen 6. decembra, prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje na zloupotrebu položaja, nakon čega je 12. decembra podnio ostavku na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.