Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH demantovao pisanje pojedinih medija o Meddžidi Kreso

BiH

Medzida Kreso

Sud Bosne i Hercegovine je reagovao saopćenjem zbog, kako su naveli, netačnih, zlonamjernih i malicioznih informacija koje su objavili Dnevni avaz i portal Novi.ba u vezi predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso.

Iz Suda BiH tvrde da Kreso nikada nije, ni usmeno, ni pismeno komunicirala sa Mladenom Bajićem, bivšim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske, kako su naveli pomenuti mediji.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Svi navodi izneseni na portalu Novi, kao i u Dnevnom avazu, predstavljaju grubo kršenje novinarske etike i tešku klevetu. Dakle, odlučno demantiramo da su vođeni bilo kakvi razgovori između predsjednice Suda i gospodina Bajića, kada je bio aktuelan predmet Purda, prije, a i poslije njega. Pored toga, predsjednica Suda BiH ne postupa u ekstradicionim predmetima – to rade sudije prvog stepena.

To vijeće, koje još uvijek radi ovaj posao, odluke donosi samostalno, a na snovu jasno uspostavljenih kriterija. Predsjednica Suda BiH nikada nije bila član ovog vijeća. Apsolutno odbacujemo navode da je predsjednica Suda, zloupotrebom položaja, zaposlila jednu pripravnicu mimo konkursne procedure. Pripravnica je, kao i stotine drugih koji su u Sudu BiH odradili pripravnički staž, primljena na godinu dana, u skladu sa zakonom i uz poštivanje svih procedura Suda BiH.

To su činjenice, a sve ostalo su pokušaji diskreditacije predsjednice Suda BiH i teške manipulacije građanima”, stoji u saopštenju.