BiH

Sud BiH od Tužilaštva traži informaciju o prijetnjama sudijama

31/08/2018

Sud Bosne i Hercegovine uputio je dopis Državnom tužilaštvu povodom prijetnji smrću koje su u julu i augustu upućene predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, te drugim sudijama i rukovodiocima pravosudnih institucija na državnom nivou.

U dopisu je izražena zabrinutost zbog činjenice da ovo krivično djelo još uvijek nije rasvijetljeno, iako je od njegovog počinjenja prošlo više od mjesec dana.

„Sud podsjeća da je ovim krivičnim djelom ugrožena ne samo lična sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija kao pojedinaca, već i ukupna sigurnosna situacija koja se reflektuje na kompletno pravosuđe. U tom smislu, u dopisu se navodi da je neophodno da se okolnosti predmetnog slučaja konačno rasvijetle kako bi se otkrio i sankcionirao počinilac ovog krivičnog djela i kako bi se ponovo uspostavilo sigurno i stabilno okruženje za neometano funkcioniranje pravosuđa“, navodi se u dopisu Suda BiH.

Od Tužilaštva je zatraženo da Sudu dostavi informaciju u kojoj fazi istrage se nalazi predmet koji je otvoren povodom prijetnji.

Predsjedniku Suda Ranku Debevcu i potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Jadranki Lokmić-Misirača upućene su prijetnje smrću krajem jula.

Debevec je tada za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako je SMS-om dobio poruku koja počinje riječima „fetva“ i u kojoj ga se naziva pogrdnim imenima i dodaje – “zbog saradnje sa Mosadom, osuđen si na smrt“.

„Nadam se da će agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo otkriti o kome se radi i da će ga procesuirati. To je krivično djelo ‘ugrožavanje sigurnosti’ i to na najgori način“, kazao je Debevec.

Iz VSTV-a su tada naveli kako su prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija „u posljednje vrijeme učestale“. Prijetnje su početkom avgusta upućene i pojedinim članovima VSTV-a.

Članica VSTV-a Ružica Jukić je 10. augusta ove godine, s nepoznatog broja, dobila prijetnju smrću.

Kako je rekla, cilj ove poruke je zaplašiti nositelje pravosudnih funkcija i članove VSTV-a.

U porukama, u koje je BIRN BiH imao uvid, između ostalog stoji da su predstavnici pravosuđa “prodali presudu” predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću zbog čega im se prijeti “sabljom smrti”.

Jukić je kazala da ne zna ko stoji iza poruka i prijetnji, ali da je istraga o ovom događaju u toku.

“Nije jednostavno što tu neko prijeti, i djeci sudaca i tužilaca, ali bez obzira na to, prijetnja ne smije nikada izazvati strah da sudac zbog toga postupi nezakonito”, rekla je Jukić.

Prema njenim riječima, prijetnje su dobili i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, potpredsjednica Jadranka Lokmić-Misirača, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, sudije Hasija Mašović i Mirsad Strika, kao i tužiteljica Tužilaštva BiH Diana Kajmaković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.