Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno

Sud BiH odbio molbu Solaka i Hodžića za odgodu odlaska u zatvor u slučaju “Respiratori”

fahrudin solak i fikret hodzic armin durgut pixsell
FOTO: Pixsell

Solak je osuđen na šest, a Hodžić na pet godina zatvora u predmetu “Respiratori”

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora za Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina”, potvrđeno je u četvrtak za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

Solak je osuđen na šest, a Hodžić na pet godina zatvora u predmetu “Respiratori”, za zloupotrebe tokom pandemije COVID-a 19, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciji BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je otpremio presudu 26. januara, a Solak i Hodžić su se trebali javiti na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima kod Sarajeva 29. februara.

No, i nakon odbijanja molbe za odgađanje, njih dvojica još neće u zatvor.

“U skladu sa članom 147. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH, na odluku o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora osuđeni imaju pravo podnijeti žalbu u roku od tri dana. Žalba odgađa izvršenje kazne”, navodi se u odgovoru Suda BiH na upit RSE.

Pored Solaka i Hodžića, u istom predmetu je osuđen i Fadil Novalić, bivši predsjednik Vlade Federacije BiH na četiri godine zatvora. Novalić je bio kandidat Stranke demokratske akcije na opštim izborima 2022. godine.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović ranije je potvrdila za RSE da bi on na izdržavanje trebao da ide 6. marta.

Nema još potvrde informacije da je i Novalić zatražio od Suda BiH odgađaje izvršenja kazne zatvora.

Koji su uslovi za odgodu izvršenja zatvorske kazne?

Prema članu 145 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH, izvršenje kazne može se odgoditi najduže do šest mjeseci ako je osuđeni ili uži član porodice obolio od teže akutne bolesti, ako mu je preminuo uži član porodice, ili ako je u pitanju hranilac porodice.

Još jedan od uslova odnosi se na to ako osuđenik ima neodgodiv posao te bi nastala neotklonjiva ili znatna šteta, ako treba završiti školovanje ili ispite, pored ostalog.

Odgodu može tražiti i osuđena majka dojilja ili trudnica do navršene godine djeteta. Osuđeni mora sudu podnijeti dokaze o tome.

Šta je poznato o slučaju ‘Respiratori’

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-a 19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom “F. H. Srebrena malina”, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.