Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na potezu Tužilaštvo

Sud BiH: Odbrana Keserovića i Dželke želi nagodbu s Tužilaštvom

Armen-Dzelko

Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki sudi se za terorizam zbog ratovanja u Siriji

Na početku suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki za terorizam zbog ratovanja u Siriji, najavljena je mogućnost priznanja krivice.
Odbrane Keserovića i Dželke, kojima je suđenje počelo u odvojenim predmetima, najavile su da će pokušati postići sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.
Na početku suđenja Tužilaštvo je pročitalo optužnice koje Keserovića i Dželku terete za pridruživanje i pomaganje strukturama takozvanog ISIL-a, koji su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkom organizacijom.
Obojici je na teret stavljeno da su kao pripadnici ISIL-a učestvovali u terorističkim aktivnostima u namjeri da prisile legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka.
Prema optužnici, Keserović je 23. januara 2013. otišao preko Turske u Siriju, gdje se borio pod imenom Abu Muhamed Al-Bosni u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.
Osim pridruživanja terorističkoj grupi, 26-godišnji Keserović je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.
U optužnici stoji da je na internetu objavljen video na kojem Keserović poziva muslimane da ubijaju hrišćane i “njihove sluge”, da im postavljaju eksploziv u aute, te da koriste vatreno oružje ili nož.
“Ne pravite razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila”, navodi se u citiranoj poruci Keserovića.
Tužilac Ćazim Hasanspahić je u uvodnom izlaganju rekao da za dokazivanje navoda optužnice planira pozvati 14 svjedoka i tri vještaka, te uvesti materijalne dokaze.
“Napomenuo bih da će svjedočiti oni koji su direktno bili sa Keserovićem, viđali ga kako odlazi na straže i učestvuje u borbama na strani ISIL-a”, kazao je Hasanspahić.
Branilac Senad Dupovac je rekao da će, iako se ne slaže sa nizom navoda optužnice, Odbrana pokušati da postigne sporazum o priznanju krivice. Kako je kazao, “bolje mršava nagodba nego debela presuda”.
Do eventualnog postizanja sporazuma, suđenje će se održavati. Nastavak je zakazan za 27. maj, kada je planirano saslušanje dva svjedoka, pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Na početku suđenja Dželki takođe je pročitana optužnica, prema kojoj je optuženi napustio BiH 12. februara 2013. i ratovao u Siriji. Tužilac Dubravko Čampara najavio je 13 svjedoka, te vještake i materijalne dokaze.
I u ovom predmetu branilac Dupovac je najavio pregovore, istaknuvši, kako je rekao, kapitalno bitne činjenice koje idu u prilog njegovom branjeniku.
Dupovac je kazao da ISIL nije postojao kada je Dželko napustio BiH i otišao u “arapsko proljeće” i “uvođenje demokratije”. Dodao je da je ISIL nastao 30. maja 2013. godine, nakon odlaska Dželke.
Branilac je naglasio da je Dželko 2015. ranjen i postao invalid.
Optuženi su u pritvoru nakon što su u decembru 2019. deportovani u BiH sa još petoricom drugih protiv kojih se takođe vode postupci.