Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Niš nakon ublažavanja mjera

Najviše dva gosta za stolom: Kafenisanje sa maskom, konobarisanje sa vizirom

kafici_nis 3

Mnogi ugostitelji odustali od otvaranja lokala jer im se ne isplati rad sa malo gostiju i ograničenim radnim vremenom

Najviše dva gosta za stolom, udaljenost među njima, konobari i šankeri sa zaštitnim maskama i vizirima – takva je atmosfera u niškom kafiću koji je ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila na dan otvaranja poslije jednoipomjesečne pauze. Rad restoranima i kafićima u Srbiji je, u skladu sa ublažavanjem mjera za suzbijanje COVID-19, ponovo dozvoljen, ali uz jasna pravila.

Obaveza da se među gostima i zaposlenima obezbijedi socijalna distanca od dva metra smanjila je kapacitete lokala, a dnevni pazar umanjuje i policijski čas zbog kog se radno vrijeme mora završiti do 17 sati. Pošto bi u takvim uslovima imali veću štetu nego korist, mnogi niški ugostitelji odlučili su da još ne skinu katance.

„Za mnoge kolege je ograničenje u kvadraturi i dužini radnog vremena nepremostiva prepreka koja obesmišljava otvaranje, jer zbog fiksnih troškova i broja angažovanih radnika ne postoji ekonomska opravdanost otvaranja radnji“, piše u saopštenju Udruženja ugostitelja Niša.

Većina od 200 članova ovog udruženja će sačekati „dalju relaksaciju mjera“ i rad početi tek krajem maja ili početkom juna. Iako je svjestan činjenice da će u ovakvim uslovima možda biti u minusu, Dejan Tonić odlučio je da „zbog lojalnih gostiju“ otvori lokal.

„Što se tiče biznisa, ovaj virus, ne samo na ugostiteljstvo, nego na sve grane privrede, ima ogroman efekat, naravno negativan. Otvaramo sa 30 posto kapaciteta. Otvaramo da bismo ispoštovali lojalne goste koji imaju potrebu da dođu i popiju dobru kafu, pojedu dobar kolač i da se vide sa prijateljima. Finansijska strana poslovanja je u drugom planu. Ovakvo poslovanje neće biti dovoljno ni da pokrije osnovne troškove“, priča Tonić.

Mjere prevencije širenja virusa su, kaže, ugostiteljima saopštene preko medija. Mnogih su se i ranije pridržavali.

„U ugostiteljstvu je uvijek, što se tiče osoblja, veliki rizik od kontaminacije, tako da moramo maksimalno da se pozabavimo sprovođenjem naloženih mjera. To su korišćenje dezinfekcionih sredstava, dezinfekcija ruku i cipela pri ulasku, poštovanje razdaljine, izbjegavanje neposrednih kontakata između osoblja i gostiju i osoblja međusobno, korišćenje maski, rukavica, vizira…“, govori ovaj ugostitelj.

Na svakom stolu u kafiću stoji flašica alkohola za dezinfekciju, a na pultu su zaštitne rukavice kojima mogu da se posluže i gosti. Da sve bude kako treba i da se stolovi i stolice dezinfikuju poslije odlaska svakog gosta brine konobarica Kristina Malević. Raduje se povratku na posao.

„Smatram da je potrebno da se ljudi opet kreću da bi se svijest malo podigla, da prestanu ljudi da se plaše, da možemo malo da komuniciramo, funkcionišemo, da se polako vraćamo u normalno stanje. Nosimo maske, rukavice, nerealnog straha nema“, kaže Kristina.

Obaveze su postavljene i pred goste. Pred vratima dezinfikuju ruke, u kafić ulaze preko dezinfekcionog otirača noseći zaštitnu masku, a mogu da je skinu samo dok sjede za stolom. Ova pravila neke navode da piće ili kolače naruče u bašti kafića.

„Sada smo u nekom periodu privikavanja, nije lako da se iz čvrste izolacije lako prebacite u normalu. I dalje mi je napolju lagodnije i izbjegavam zatvorene prostore uvijek kad to mogu“, kaže Maja Kostić, koja se ovde sa prijateljicom vidjela poslije dva mjeseca.

Jedva čeka trenutak kada će prisnost i spontanost ponovo biti mogući.

Tokom postepenog ukidanja mjera suzbijanja virusa, u Srbiji su se prije dvije sedmice na posao vratile zanatlije i građevinski radnici, od prije sedmicu dana rade kozmetički saloni i teretane, od danas željeznice, slijedi obnavljanje gradskog prevoza, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je za 7. maj najavio ukidanje policijskog časa. Epidemiolozi iz Kriznog štaba naglašavaju da će i poslije toga na snazi ostati preporuka izbjegavanja kontakata i zabrana okupljanja.