Uhapšeni jučer

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima za zločine u Bijeljini

sud-bih-1024×591 (1)

Oni su osumnjičeni za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Gorana Sarića i ostalih šest osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Postupajući tužilac Ivan Matešić za BIRN BiH je potvrdio da je određen pritvor od mjesec dana za Gorana Sarića, bivšeg komandata Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), koji je ranije u dva predmeta oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici i zločine u Sarajevu.

Na ročištu održanom pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako je kazao Matešić, određen je i pritvor za Živana Miljanovića, pomoćnika komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevu Bokarića, pripadnika Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovicu Petrovića i Mirka Simića, pripadnike Interventnog voda SJB, te Ljubu Markovića i Slavenka Kočevića, pripadnike Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, takozvane “Pahuljice”.

Kako je rekao, određivanje pritvora je zatraženo zbog uticaja na svjedoka i mogućnosti bjekstva osumnjičenih.

Sarić i ostali su uhapšeni jučer, 3. decembra.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, oni su osumnjičeni za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

Prema informacijama BIRN-a BiH, uhapšeni se sumnjiče za ubistva porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su odvedene iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš. Žrtve su ubijene u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.