Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH odredio mjere zabrane za Fahrudina Radončića

radoncic – izlazak

Nakon održanog ročišta povodom razmatranja prijedloga obrane za ukidanje pritvora optuženom Fahrudinu Radončiću, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 14. aprila 2016. godine donio rješenje kojim je ukinut pritvor u odnosu na optuženog Fahrudina Radončića i određene sljedeće mjere zabrane:

– zabrana napuštanja mjesta boravišta (Kantona Sarajevo) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine);

– zabrana sastajanja sa određenim osobama te se u tom cilju optuženom zabranjuje sastajanje sa svim svjedocima koji su predloženih u optužnici Tužilaštva BiH, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara; kontaktiranje i sastajanje sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu; optuženom se zabranjuje da sa drugim licima razgovara o ovom krivičnom postupku odnosno o činjenicama koji se odnose na ovaj krivični postupak, sem sa svojim braniocima.

– obaveza povremenog javljanja državnom organu jednom sedmično.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Fahrudin Radončić je optužen za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1., krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. i stav 2. i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219a. stav 1, stoji u saopštenju iz Suda BiH.