Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH: Radončić se izjasnio da nije kriv

BiH

Radončić stigao na ročište

Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i lider Saveza za bolju budućnosti BiH (SBB BiH), na današnjem ročištu pred Sudom BiH izjasnio se da nije kriv u vezi sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret, javlja Anadolu Agency (AA).

Radončić je na upit sutkinje Minko Kreho o zdravstvenom stanju odgovorio kako može prisustvovati ročištu i izjasniti se o krivnji.

“Siguran sam da će fer postupak pokazati svu tendencioznost i maštovitost tužioca. Izjašnjavam se da nisam kriv”, rekao je Radončić.

Kreho je prethodno istakla kako će sudski postupak, u slučaju da se Radončić izjasni da nije kriv, biti proslijeđen sudskom vijeću na rješavanje.

Radončić se nije izjasnio o krivnji pred Sudom BiH na prethodnom ročištu u petak, 11. marta, jer je ranije zbog srčanih tegoba prebačen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

Optuženi u istom predmetu Bakir Dautbašić, suspendovani sekretar Ministarstva sigurnosti i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija, i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman ranije su se izjasnili da se ne osjećaju krivim.

Svi pomenuti su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Radončić se tereti za ometanje istrage u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, odnosno utjecaja na svjedokinju u tom predmetu Azru Sarić, djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. On je uhapšen 25. januara kada mu je određen jednomjesečni pritvor, a optužnica protiv njega podignuta je 5. februara.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon što su ranije, pod istim optužbama, uhapšeni Dautbašić i Šahmanova.

Radončić je 17. februara pušten iz pritvora mjere zabrane – napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svjedocima koji su saslušani, davanje izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje s drugim osobama optuženim u predmetu “Bakir Dautbašić i drugi”.

Tužilaštvo je od Suda BiH zatražilo ponovno vraćanje Radončića u pritvor što je i učinjeno 4. marta jer je optuženi prekršio mjere zabrane: napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode.