BiH

"zašto nije zadržan"

Sud BiH se oglasio povodom “slučaja Savčić”: Oduzete su mu sve putne isprave

11/08/2021

Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda

Sud Bosne i Hercegovine je 9.8.2021. godine donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora, stoji u saopštenju Suda BiH koje je danas stiglo medijima.

U nastavku saopštenje kojem je “povod medijsko izvještavanje i krivo stvorena slika u javnosti” dalje stoji:

“U ranijem toku postupka, po prijedlogu Tužilaštva BiH, optuženom Milomiru Savčiću je pored prekršene mjere zabrane; određena i sljedeća mjera: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju države Bosne i Hercegovine, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.”

“Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9.8.2021. godine i dalje bile na snazi. Tužilaštvo BiH je Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a iz pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH.”

“Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda.”

“Sud Bosne i Hercegovine podsjeća javnost na svoju ulogu određenu Zakonom o krivičnom postupku BiH, kojim je propisano da je isključivi organ krivičnog gonjenja Tužilaštvo BiH, pa je Sud donoseći odluku o mjeri pritvora vezan prijedlogom, obrazloženjem i dokazima dostavljenim od strane Tužilaštva”, poručili su iz Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.