SHOWbuzz

kuip ks

Tokom SFF-a pojačani inspekcijski nadzori posebno na 14 festivalskih lokacija

11/08/2021

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izrazili su zahvalnost organizatorima 27. SFF-a na spremnosti da u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima organiziraju održavanje Festivala u skladu sa pandemijskim okolnostima, što podrazumijeva provjere zdravstvenog statusa publike i sudionika na ulazima, kao i korištenje manjih prostora sa ograničenim brojem sudionika

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, povodom održavanja 27. Sarajevo Film Festivala u periodu od 13. do 20. augusta, sačinila je poseban Plan aktivnosti i organizacije timskih inspekcijskih nadzora čiji su nosioci sanitarni, tržišno-turistički i inspektori rada, koji će svako iz svoje nadležnosti, nadzore provoditi u redovnom radnom vremenu u prvoj smjeni, a nakon toga do 2.00 sata iza ponoći u drugoj smjeni.

U uslovima pandemije ovogodišnja najveća regionalna filmska smotra održava se u skladu sa Mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema Covid sigurnosnom protokolu sa mjerama i uputama koje je za održavanje Sarajevo Film Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Poštivanje anticovid mjera na svih 14 festivalskih lokacija u KS, kao i kontrola sanitarno-higijenskih uslova ugostiteljskih objekata na i oko festivalskih lokacija, bit će poseban fokus kantonalnih sanitarnih inspektora. Inspekcija rada će, shodno svojim nadležnostima i ovlaštenjima, kontrolne aktivnosti provoditi s ciljem sprečavanja rada na crno, kao i kontrole primjene člana 55. Zakona o radu koji se odnosi na mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju radnika na radu.

Kontrolu izdavanja fisklanih računa za pružene ugostiteljske usluge, odnosno promet dobara, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima vršit će tržišno-turistička inspekcija, koja će po održavanju Festivala nastaviti kontrole smještajnih kapaciteta u KS vezano za evidentiranje gostiju, odnosno obračun i uplatu boravišne takse Turističkoj zajednici KS.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izrazili su zahvalnost organizatorima 27. SFF-a na spremnosti da u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima organiziraju održavanje Festivala u skladu sa pandemijskim okolnostima, što podrazumijeva provjere zdravstvenog statusa publike i sudionika na ulazima, kao i korištenje manjih prostora sa ograničenim brojem sudionika.

– Istovremeno pozivamo sve ljubitelje sedme umjetnosti da poštuju anticovid protokole SFF-a, kao i sve subjekte nadzora koji će biti predmetom inspekcijskih kontrola u predstojećim danima da osiguraju poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a s krajnjim ciljem zaštite zdravlja svih turista i građana KS – saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.