Sud BiH: Sutra odluka o eventualnom pritvoru za Fahrudina Radončića

fahrudin radoncic

Nakon šestosatne žustre rasprave u Sudu Bosne i Hercegovine završeno je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud će se o prijedlogu Tužilaštva BiH izjasniti sutra.

Pritvor Radončiću je, prema riječima tužioca Bože Mihajlovića, predložen zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo ometanje istrage. Također, Tužilaštvo BiH Radončića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Na ročištu koje je počelo u 16 sati tužilac je iščitao 120 stranica o presretenim telefonskim razgovorima, viber i sms porukama.

Oni, kako je rekao Mihajlović, dokazuju stav Tužilaštva BiH da je Radončić, uz Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, zastrašivao Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića i svjedokinju u sudskom predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Pored ostalog, Mihajlović je podsjetio da su se Dautbašić i Šahman sastali s Azrom Sarić kako bi je zastrašili i ucijenili ukoliko ona ne pristane da u svjedočenju “zaštiti” Radončića što je ona kasnije prijavila Tužilaštvu BiH.

Prema riječima tužitelja, Dautbašić u dva navrata pokušava kontaktirati novoimenovanog direktora SIPA-e Pericu Stanića, s kojim “ne uspostavlja poziv”. U razgovorima se spominju i pripadnici Granične policije BiH i SIPA-e u komunikaciji s Dautbašićem.

Također, u više telefonskih razgovora spominje se izvjesni Zijad Hadžijahić zaposlen u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Dautbašić i Radončić, na osnovu transkripta telefonskih razgovora, Hadžijahiću “obećavaju” da će njegovu suprugu Nermanu imenovati za ambasadoricu BiH u Sloveniji ukoliko on “izvrši pritisak na pravosuđe BiH.”

Radončić je u svom iskazu koji je dao jučer Tužilaštvu BiH negirao sve optužbe koje su stavljene na teren gdje tvrdi kako je u pitanju “montirani proces.”

Vidović je zatražila da se iz čitanja izuzmu određeni dijelovi za koje smatra da ne trebaju biti objavljeni u javnosti što je sutkinja odobrila.

S druge strane, Radončićev glavni branilac Dragan Barbarić zatražio je izuzeće postupajućeg tužitelja Mihajlovića zbog “konflikta i neprimjerenih riječi” između odbrane i tužilačkog tima Radončića. Sutkinja je rekla kako je riječ o hitnom postpuku te da o izuzeću odlučuje samo glavni tužilac.

Radončić, lider Saveza za budućnost BiH (SBB BiH) i član Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uhapšen je u ponedjeljak 25. januara. Njega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili na području Hadžića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa a u okviru akcije “Lutka 2”.

U istoj akciji ranije su, 11. januara ove godine, uhapšeni dugodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova partnerica Bilsena Šahman također zbog pokušaja utjecaja na Sarić u decembru 2015. godine.

Sarić je, kako je rekao Mihajlović, pravosudnim institucijama izjavila da ne smije svjedočiti u predmetu Keljmendi zbog prijetnji i zastrašivanja.

Nakon ovog ročišta Sud BiH odredio je Dautbašiću i Šahman jednomjesečni pritvor, piše Anadolu Agency (AA).