Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužbu podnijela Sanja Stanimirović Ostojić

Sud BiH traži od Predstavničkog doma dokumentaciju o izboru članova CIK-a

sud_bih03 (1)

Kako je vidljivo iz dnevnog reda sjednice Kolegija Predstavničkog doma Sanja Stanimirović-Ostojić tužbu je podnijela 25. marta ove godine, a s tim u vezi Sud BiH traži od Predstavničkog doma BiH i dostavljanje odgovora na tu tužbu kao i dokumentaciju koja se odnosi na odluku o izboru članova CIK-a

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici zakazanoj za 28. maj razmatrat će i urgenciju Suda BiH u vezi s dostavljanjem odgovora na tužbu tužiteljice Sanje Stanimirović- Ostojić protiv Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti članova Centralne izborne komisije BiH.

Kako je vidljivo iz dnevnog reda sjednice Kolegija Predstavničkog doma Stanimirović-Ostojić je tužbu podnijela 25. marta ove godine,a s tim u vezi Sud BiH traži od Predstavničkog doma BiH i dostavljanje odgovora na tu tužbu kao i dokumentaciju koja se odnosi na odluku o izboru članova CIK-a .

Inače, Sanja Stanimirović-Ostojić je prema dokumentima vezanim za Opće izbore 2018. godine, a i  u ranijem periodu bila je predsjednica Opštinske izborne komisije u Vlasenici. Učestvovala je i u izradi određenih izbornih publikacija za potrebe Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH održanoj 11. marta ove godine, usvojena je Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH prema kojoj zbog isteka mandata funkcija prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda srpskog naroda.

Na dvije ove pozicije, Odlukom Predstavničkog doma PSBiH, izabrani su ponovo  Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda Bošnjaka, a umjesto Petrića i Božičkovića  izabrani su Vanja Bjelica – Prutina i Jovan Kalaba iz reda srpskog naroda.

Poslanici iz HDZ-a i SNSD-a u tom domu  inače nisu učestvovali u glasanju za izbor novih članova CIK-a, jer su ocijenili da su ona motivirana preuzimanjem političkog utjecaja u Komisiji.

No, iste optužbe godinama stranke međusobno upućuju na sve sazive CIK-a, te je razlika samo u tome u zavisnosti koje stranke podrže izbor kojeg kandidata za funkciju člana Komisije.

U svakom slučaju, najnovija tužba u vezi s imenovanjem četiri od ukupno pet imenovanih članova Komisije jer je prije nekoliko dana iz reda hrvatskog naroda izabran i Željko Bakalar umjesto Stjepana Mikića, dodatno usložnjavaju situaciju u ovoj važnoj instituciji, ali i onu u vezi s ovogodišnjim lokalnim izborima čiji je datum održavanja već jednom pomjeren, a s obzirom da još nije usvojen budžet na državnom nivou i dalje je upitno njihovo održavanje.