Sude joj u Srbiji

Sud BiH ukinuo pritvor Višnji Aćimović, optuženoj za zločine u Vlasenici

Visnja-Acimovic (1)

Suđenje Aćimović je počelo u decembru 2020. godine u Višem sudu u Beogradu, a ona je tada negirala učešće u ubistvima 37 muškaraca

Državni sud ukinuo je mjeru pritvora Višnji Aćimović, optuženoj za ubistva u Vlasenici, nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine informisalo ovaj sud o preuzimanju kaznenog gonjenja Aćimović, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Rješenjem Suda, Višnji Aćimović je ukinut pritvor određen u oktobru 2017. godine, a Sud je naredio i da se povuče naredba iz januara 2019. na osnovu koje je raspisana potjernica za optuženicom.

Aćimović se tereti da je početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zvanog Mračni dol, koji se nalazi u neposrednoj blizini logora “Sušica”, bez službenog položaja u Vojsci Republike Srpske (VRS), svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih NN pripadnika VRS-a, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti dovezenih na to mjesto autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici.

Viši sud u Beogradu je krajem 2020. zakazao početak suđenja Višnji Aćimović bez da je o tome obavijestio Sud Bosne i Hercegovine, koji je protiv nje potvrdio optužnicu tri godine ranije, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Suda BiH su krajem 2020. rekli da tada na zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Aćimović od strane nadležnog suda u Srbiji nije odgovoreno.

Suđenje Aćimović je počelo u decembru 2020. godine u Višem sudu u Beogradu, a ona je tada negirala učešće u ubistvima 37 muškaraca.

Predmet Višnje Aćimović je jedan od pet čije je procesuiranje, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, u 2020. godini preuzela Srbija, odnosno koji su srbijanskom pravosuđu ustupljeni iz BiH po potvrđenim otpužnicama.