Sud će povratniku za naknadu troškova postupka oduzeti kravu

BiH

Kalesija-Online-36

Milisav Garić, povratnik u Gojčin kod Kalesije, i njegovi saradnici, putem udruženja Agrorazvoj iz Gojčina posljednjih godina pokušavaju ukazati na brojne nepravilnosti prilikom dodjele pomoći povratnicima u ovom kraju.

Udruženje je podnijelo i dvije tužbe koje se odnose na zloupotrebu položaja prilikom dodjele pomoći i podjelu sredstava.

Osim tih tužbi Milisav je prije nekoliko godina podnio i tužbu protiv tadašnjeg općinskog načelnika Rasima Omerovića zbog vrijeđanja i omalovažavanja prilikom sastanka u općinskom kabinetu:

Garić smatra da je ovo svojevrsna odmazda za njegov angažman u zaštiti povratničke populacije tokom prethodnog perioda, jer je svojim prijavama obuhvatio i općinske činovnike za navodni kriminal prilikom dodjela junica povratnicima

– Načelnik me nazvao budalom i fanatikom, izvrijeđao me, i nije pristao doći u naše udruženje. Prvo sam tražio izvinjenje a kada nije pristao podnio sam tužbu za uvredu časti.

Općinski sud u Kalesiji donio je presudu u korist načelnika, a presudu je potvrdio i Kantonalni sud u Tuzli. Troškove angažovanja advokata platit će Milisav Garić, i to pljenidbom pokretne imovine u iznosu od 1.260 konvertibilnih maraka:

– Tokom svih ovih godina ne naplaćuje se od ljudi koji zloupotrebljavaju i troše povratnički novac ali će sada od mene oduzeti kravu kojom hranim troje maloljetne djece. Ali zato mi od države ne možemo naplatiti ono što nam pripada – kaže Garić, prenosi portal Žurnal.ba.

Garić smatra da je ovo svojevrsna odmazda za njegov angažman u zaštiti povratničke populacije tokom prethodnog perioda, jer je svojim prijavama obuhvatio i općinske činovnike za navodni kriminal prilikom dodjela junica povratnicima.