Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud poništio odluku CIK-a o brisanju Kaplana sa liste

stolac_kaplan_dzaferovic_sda3

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine poništio je odluke Centralne izborne komisije BiH o uklanjanju sa liste kandidata za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana i predmet vratio na ponovno odlučivanje toj državnoj instituciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvažene su i žalbe Inicijative za Stolac protiv odluke Centralne izborne komisien BiH da se sa kandidacijske liste za Općinsko Vijeće Stolac uklone imena kandidata Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića pa će i u ovom slučaju predmeti biti ponovno razmatrani na nekoj od narednih sjednica CIK-a BiH.

Također, isto se odnosi i na kandidata Hrvatske koalicije za Stolac HSP BiH – HDZ 1990 Božu Raguža.

Naime, Centralna izborna komisija BiH je ranije donijela odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne administracije i pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je da su kandidat Selmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Sudbina žalbi koje su podnijeli Ivan Perić koji je smijenjen sa pozicije predsjednika, te Avdo Jaganjac i Meliha Kapor, koje je Centralna izborna komisija BiH smijenila sa pozicije članova Općinske izborne komisije Stolac još nije poznata.

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o razrješenju dužnosti predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za 35 predsjedenika odnosno članova biračkih odbora iz izborne jedinice Stolac izrečene su novčane kazne u iznosu od 700 KM za predsjednike i 300 KM za članove i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za četiri člana biračkih odbora izrečena je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine bez novčane kazne. Za 175 članova biračkih odbora, pokrenuti postupci su obustavljeni.