Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upućena apelacija za ocjenu ustavnosti 25. novembra kao Dana državnosti BiH

Бањалука – Радован Вишковић

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je danas Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti RBiH, izjavio je šef Kluba poslanika SNSD Radovan Višković.

Višković je istakao da traže da Ustavni sud, kao čuvar Ustava i zaštitnik principa konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, stavi van snage članove ovog zakona, akoji se odnose na 25. novembar kao Dan državnosti.

On je istako da ovaj datum ne bi trebalo više da se slavi kao Dan državnosti BiH, posebno iz finansijskih razloga jer se za proslavu troše sredstva i poreskih obveznika iz Republike Srpske.

“Na obilježavanju ovog dana nijedan predstavnik iz redova srpskog naroda ne prisustvuje, pa čak ni oni koji obavljaju funkcije u zajedničkim institucijama BiH”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je ukazao da se ovaj dan obilježava samo u jednom dijelu BiH, odnosno u Federaciji BiH /FBiH/, te da je jasna namjera da se uspostavljanjem 25. novembra kao Dana državnosti BiH apsolutno isključi jedan konstitutivni narod, odnosno srpski narod čime se stavlja u diskriminirajući položaj.

Višković je podsjetio da je ukaz o proglašenju ovog zakona 6. marta 1995. godine potpisao tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH uzeo u razmatranje i ranije dvije apelacije skupštinske većine koje se odnose na ocjenu ustavnosti akata koje je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio u vrijeme dok nije bio u skladu sa ustavom konstituisan Klub Srba, te za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Biće usvojena odluka o referendumu

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini uvjeren je da će Parlament RS-a u ponovljenom postupku usvojiti odluku o konstatovanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske.

Višković je naveo da nije riječ o povredi vitalnog nacionalng interesa nekog naroda, već o čistoj povredi procedura, jer je odluka išla na objavu u “Službenom glasniku” prije nego što je dostavljena Vijeću naroda.

“To će biti ispravljeno i dovedeno u zakonske okvire”, rekao je Višković danas novinarima u Banjaluci.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Vukote Govedarice da je sve svjesno učinjeno, Višković je rekao da to nije tačno.