Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud u Bijeljini odbio kao neosnovana potraživanja Ukio banke od Birča

BiH

bijeljina34

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je presudu kojom je odbio tužbu litvanske “Ukio banke” protiv Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika u stečaju.

Sud je time utvrdio da potraživanja “Ukio banke” u iznosu od oko 155 miliona KM nisu osnovana.

Upravo to potraživanje bilo je osnova da Osnovni sud u Zvorniku 12. aprila blokira račun “Alumine”, “kćerke” fabrike “Birač” u stečaju.

Pravni zastupnik Fabrike glinice “Birač” Risto Kojić istakao je da je ova odluka suda izuzetno značajna za tu regiju kao i za cijelu Republiku Srpsku, a i državu BiH, budući da je u pitanju spor sa bankom iz druge države.

Litvanska “Ukio banka” je prijavila potraživanja od 155 miliona KM još 2013. godine od kada traje stečajni postupak u “Birču”.

Nakon blokade računa iz „Alumine“ su saopćili da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima.

Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske “Ukio banke” od zvorničke Fabrike glinice “Birač” i njenih kćerki-firmi koja su procjenjena na 85.643.000 eura.

Sklopio je ugovor s Litvanskom “Ukio bankom” kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.