BiH

Ekološka udruga "Majski cvijet"

Sud u Mostaru poništio saglasnost za mHE na Bunskim kanalima

05/03/2021

Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam poticaj da ne odustanemo od naše borbe

Nakon što je Kantonalni sud u Mostaru poništio odluke o vodnoj saglasnosti za izgradnju minihidroelektrana na Bunskim kanalima Ekološka udruga “Majski cvijet” saopćila je kako se sada može zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolišne dozvole u ponovljenom postupku.

“Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam poticaj da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističem da je ovo samo dodatni dokaz da je u ovom slučaju učinjeno niz proceduralnih grešaka te da je iznimno važno da se konačno zabrani izgradnja minihidroelektrana na Bunskim kanalima. U skladu s tim pozivamo Federalno ministarstvo okoliša i turizma da se vodi dosadašnjim činjenicama i dokazima”, izjavio je Oliver Arapović iz Ekološke udruge “Majski cvijet”.

Iz te udruge podsjećaju da je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dviju minihidroelektrana na Bunskim kanalima, a investitor je ponovno podnio zahtjev prema Ministarstvu i ponovljeni postupak je u toku.

Iz Ekološke udruge “Majski cvijet” pozvali su Skupštinu HNK da definira rok za realizaciju zaključka s jedne od posljednjih sjednica Skupštine, kojim se od Vlade HNK traži preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju minihidroelektrana na lokalitetu Bunskih kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.