Globus

"Soberana 2"

Kubanska vakcina u trećoj fazi ispitivanja, za nju nije potrebno ekstremno hlađenje

05/03/2021

Kuba, koja je objavila da ove godine želi vakcinisati sve stanovnike, bila je relativno pošteđena pandemije COVID-19, s nešto više od 53.000 zabilježenih slučajeva i 333 smrtnih ishoda u populaciji od 11,2 miliona ljudi

Kubanski kandidat za vakcinu protiv korona virusa ušao je u treću fazu ispitivanja, a to je prva vakcina latinoameričke zemlje koje je tako daleko stigla, objavila je Vlada.

Regrutiranje 44.000 dobrovoljaca u dobi 19 do 80 godina za vakcinu Soberana 2 već je počelo, saopštio je kubanski institut za vakcinu Finlay.

Prve testne vakcine primijenit će se u Havani sljedeće sedmice, javlja AFP.

Dobrovoljci će biti podijeljeni u tri grupe: neki će primiti dvije doze vakcine u razmaku 28 dana, druga grupa dobit će dvije doze i dodatno treći pojačivač imunološkog sistema, a treća grupa dobit će placebo.

Treća faza ispitivanja završit će tri mjeseca nakon što je ubrizgana treća doza, saopštio je institut Yury Valdes.

Međutim, budu li rezultati obećavajući, odobrenje za hitnu upotrebu moglo bi se tražiti prije toga.

Kuba, koja je objavila da ove godine želi vakcinisati sve stanovnike, bila je relativno pošteđena pandemije COVID-19, s nešto više od 53.000 zabilježenih slučajeva i 333 smrtnih ishoda u populaciji od 11,2 miliona ljudi.

Pod američkim sankcijama, ova ostrvska država počela je razvijati vlastite vakcine 1980-ih te otkrila prvu vakcinu protiv meningokokne bakterije B, uzročnika meningitisa.

Danas, Kuba radi na četiri kandidata za vakcinu protiv korona virusa.

Soberana 2, poput Novavaxa, razvijenog u Americi, vakcina je na bazi rekombiniranih bjelančevina.

Djeluje tako da stvara šiljke na površini korona virusa i uvodi ih u tijelo, uvježbavajući imunološki sistem da prepozna takve “uljeze” i uzvrati im udarac u slučaju stvarne zaraze.

Za rekombinirane vakcine, za razliku od onih već u upotrebi, nije potrebno ekstremno hlađenje.

Komentari

Autor: slobodnaevropa.org

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.