Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Sud vratio 111 uposlenika rudnika “Kreka” na posao, odluka ih iznenadila

rudari zenica
09.10.2019., Stranjani, Bosna i Hercegovina - Rudari iz rudnika Stranjani odbijaju izaci iz jame. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Neki od radnika rudnika za BHRT su kazali kako su iznenađeni ovom odlukom jer je isti sud ranije zabranio održavanje štrajka uposlenicima Rudnika “Kreka” u Tuzli zbog odluka Uprave, najavljenog za 16. august

Općinski sud u Tuzli vratio je uposlenike rudnika “Kreka” na posao, njih 111, koji su početkom osmog mjeseca ove godine upućeni na prekid rada.

Neki od radnika rudnika za BHRT su kazali kako su iznenađeni ovom odlukom jer je isti sud ranije zabranio održavanje štrajka uposlenicima Rudnika “Kreka” u Tuzli zbog odluka Uprave, najavljenog za 16. august.

Uprave je, govoreći o slanju radnika na čekanje, odlučila da 30 posto radnika bude poslano kući zbog slabe proizvodnje, odnosno obustave proizvodnje u jednom od rudnika.

Iz Sindikalne jedinice za BHRT kazali su da je ovaj potez Uprave bio udar na uposlenike, na osnovno pravo, pravo na rad. U odluci je pisaloda će radnicima biti isplaćeno 60 posto minimalne plaće, a na posao ce biti vraćeni kada se steknu uslovi.