Općinski sud u Sarajevu

Sud zabranio Sakibu Plehu obavljanje funkcije direktora Biblioteke za slijepa lica!

Sakib-Pleh-Facebook

Ova privremena mjera je donesena nakon što je Fokus.ba ukazao na mahinacije direktora Pleha koji već sudski odgovara za krivotvorenje diplome

Općinski sud u Sarajevu usvojio je prijedlog Kantonalnog tużilaštva te je direktoru Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakibu Plehu, protiv kojeg se zbog krivotvorenja diplome vodi sudski proces, odredio sudske mjere zabrane, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Prema informacijama iz zvaničnog sudskog akta, Plehu se određuju mjere zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti ili službenih dużnosti direktora Biblioteke. On se, dalje stoji u aktu, upozorava da mu se može odrediti pritvor u slučaju da prekrši na bilo koji način ovu sudsku mjeru.

Podsjetimo, upravo je Fokus.ba nedavno u istraživačkom tekstu ukazao na to da Pleh, iako sudski odgovara za krivotvorenje diplome još uvijek upravlja Bibliotekom a time i finansijama. Nadalje, kako smo objavili, Tužilaštvo KS je formiralo novi predmet u vezi sa nizom mahinacija i nezakonitosti počinjenih u ovoj instituciji.

Kako je Sakib Pleh za lično bogaćenje iskoristio neriješen status institucije od državnog značaja

Treba naglasiti da, kada je riječ o dokumentovanju potencijalnih krivičnih djela u ovom slučaju ostvarena izvrsna saradnja između Ureda za borbu protiv korupcije koji je podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i Tužilaštva KS.

Kako nam je potvrđeno, 25. maja održano je ročište povodom ovog prijedloga Tužilaštva. Plehov advokat Emir Hasić ovaj prijedlog je ocijenio neosnovanim i neutemeljnim te je zatražio da se odbaci. On je naglasio da je neuobičajeno da se iznosi neposredno prije iznošenja završnih riječi u ovom sudskom procesu.

Pleh u biblioteci za slijepa i slabovidna lica (Foto: Facebook)

Međutim, Sud je ipak Plehu izrekao navedenu mjeru koju je tražilo Tužilaštvo jer je utvrdio da je ona neophodna iz razloga što je on zaključio ugovor o radu sa Bibliotekom, upravo osporenom diplomom iz Titograda (Podgorica) te da još obnaša funkciju direktora, te smatra da radi daljeg neometanog toka postupka treba onemogućiti da Pleh nastavi s vršenjem funkcije dok se proces pravomoćno ne okonča. Navode Plehovog branioca sud je ocijenio neosnovanim.

Inače, Ministarstvo kulture i sporta Biblioteci je nedavno, kako bi se omogućilo njeno funkcioniranje, doznačeno oko 106.000 KM. Tim novcem, pak, zbog ove sudske odluke neće moći upravljati Pleh, čija mjesečna plata iznosi oko 2.300 KM, a nju je neometano nastavljao dobivati do danas.