Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje za izjavu da je “genocid Božija pravda” nastavlja se sutra

milan_mandic

Pred Sudom BiH sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije “Elta”, optuženim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ročište, koje je trebalo da bude održano 15. februara, odgođeno je za sutra zbog bolesti jednog od učesnika u procesu.

Prema najavi, tim vještaka Instituta “Zenit” iz Banjaluke, na poziv Tužilaštva BiH sutra bi trebao da ponovo iznese svoj nalaz i mišljenje nakon psihološkog i psihijatrijskog vještačenja stanja optuženog Mandića.

Ovaj tim je svoj nalaz i mišljenje iznio na ročištu, 8. februara, kada su se odazvali na poziv Mandićevog branioca, advokata Dragiše Jokića.

Tužilac Izet Odobašić tada je rekao da ne može ispitati vještake, jer nije imao dovoljno vremena da se pripremi za njihovo ispitivanje.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i Televizije “Elta” podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje “Majke Srebrenice”, između ostalog, rekao da će “njihove govore stići Božija pravda”.

“Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine”, izjavio je tada Mandić.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.