Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Živku Budimiru odgođeno zbog bolesti Petra Barišića

BiH

sudjenje budimiru (5)
Foto: I. Kralj

Suđenje bivšem predsjedniku Federacije BiH /FBiH/ Živku Budimiru, optuženom za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, danas je pred Općinskim sudom u Sarajevu odgođeno za 22. septembar zbog bolesti Petra Barišića, koji se u istom predmetu tereti za protivzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja.

Kantonalni sud u Sarajevu je u novembru 2013. godine podigao optužnicu protiv Budimira, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje FBiH Hidajeta Halilovića i predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana.

sudjenje budimiru (3)

Optužnica je podignuta i protiv Armina Kulovca koji je, kako se navodi, tražio vezu da njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bude pomilovan, prenose federalni mediji.

Budimir se tereti da je, djelujući sa drugim optuženim, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i onih iz političkog života, kao i iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bili su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te ljudi čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje bezbjednosti građana.

Budimir se tereti i za nezakonito plaćanje računa, te kupovinu odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu iz budžetskih sredstva.