Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Sudija Čizmović najavio presuda po tužbi Davora Dragičevića protiv MUP-a RS-a

Davor Dragičević
Foto: BIRN
Davor Dragičević

Dragičević je naveo najdrastičnije primjere diskriminacije, praćenja od starne pripadnika MUP-a Republike Srpske, protivzakonita privođenja, ali i zabrane prolaska javnim površinama bez obrazloženja

U banjalučkom Osnovnom sudu je saslušanjem svjedoka nastavljen postupak po tužbi Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, protiv Republike Srpske zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Davor Dragičević je Republiku Srpsku tužio zbog višestruke, kontinuirane i neposredne diskriminacije koja je učinjena neposredno putem MUP-a RS-a.

Odštetnim zahtjevom Dragičević traži nadoknadu u iznosu od 3.000 maraka, ali i sudsku odluku kojom će policiji biti zabranjena daljnja diskriminacija.

“Ja vas ovim putem, časni sude, molim da prestane ova diskriminacija”, rekao je prilikom saslušavanja u svojstvu parnične stranke Davor Dragičević. On je naveo i na koji način je sve bio diskriminisan od policije RS-a u posljednjih više od pet godina.

“Diskriminacija je počela još prilikom prijavljivanja nestanka našeg djeteta, da bi bila nastavljena konferencijom za novinare na kojoj je diskriminisan i ubijeni David”, kazao je otac Davida Dragičevića.

Dragičević je naveo najdrastičnije primjere diskriminacije, praćenja od starne pripadnika MUP-a Republike Srpske, protivzakonita privođenja, ali i zabrane prolaska javnim površinama bez obrazloženja.

Svjedok Petar Perduv je naveo kako je bio prisutan kada je Davoru Dragičeviću desetak pripadnika policije zabranilo da pristupi na Trg Krajine kako bi prisustvovao proslavi Dana RS-a 9. januara prošle godine.

“Oni Davoru i nekolicini nas koji smo bili s njim nisu, bez obrazloženja, dozvolili da priđemo trgu, a pored nas je bez ikakvih problema prolazila rijeka ljudi. Na naša pitanja, samo je jedan policajac rekao da im je tako naređeno”, kazao je Perduv.

Pravobranilac Aleksandar Grahovac je pitao svjedoka da li diskriminacija Davora Dragičevića traje i danas, na šta je Perduv potvrdno odgovorio.

Svjedok je, odgovarajući na pitanje advokata Dragana Tolimira, rekao da je i on bio prisutan prilikom diskriminacije Davora Dragičevića od strane nekih od policajaca banjalučke Policijske uprave.

“Uoči Dana Republike prošle godine zvali su Davora, ali i mene, u policijsku stanicu, da nas upozore da ne kršimo zakon 9. januara, što bi valjda trebalo da se podrazumijeva. Mene su pitali znam li ja šta Davor planira za 9. januar. Ja sam ih pitao zašto samo nas zovu na informativni razgovor ovim povodom i da li će zvati sve ostale građane”, kazao je Perduv.

Sofija Grmuša, članica “Pravde za Davida”, svjedočila je da su pripadnici MUP-a RS-a u civilu noćili ispred kuće Davora Dragičevića, kao i da su ga pratili po gradu.

Ona je, inače, zajedno sa Aleksandrom Ninić Vranješ također tužila MUP RS-a zbog diskriminacije, nakon čega su dobile pravosnažnu presudu u svoju korist.

Sudija Miloš Čizmović je presudu najavio u roku od 30 dana.