Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog svjedočenja pred Istražnom komisijom

Sudija Nedeljko Tabaković zbog svojih tvrdnji trpi pritisak i neugodnosti

EopTRUdXYAUWSpG

Inače, Komisija još nije dobila stenogram Tabakovićevog svjedočenja, jer je danas otkriveno da u Parlamentu BiH radi samo jedna daktilografkinja. Na ovo saznanje Branislav Borenović, član Komisije kazao je kako je moguće da se nabavljaju BMW-i za 300.000 KM, a da je zaposlena samo jedna daktilografkinja

Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, trpi pritiske i neugodnosti, a sve zbog toga jer je nedavno pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu kritički govorio o dešavanjima u pravosudnom sistemu u BiH, a naročito situaciji u sudu gdje je on zaposlen.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Ovo je danas na sjednici Istražne komisije kazao predsjedavajući ovog tijela Predstavničkog doma PSBiH Damir Arnaut, koji je o tome izvijestio članove komisije, kazavši da je od sudije Tabakovića dobio informacije o tome. Inače, Tabaković je u e-mailu poslatom komisiji naveo da je imao neugodnosti od strane predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranka Grčevića.

– On je sazvao Kolegij bez dnevnog reda kako bi kritikovali moje svjedočenje i vršili unakrsni pritisak i kritiku od strane predsjednika i njemu bliskih kolega. Ovaj kolegij su po prvi put snimali audio uređajima i taj snimak sam zatražio jer nisam mogao biti prisutan na kolegijumu jer sam u isto vrijeme imao zakazane rasprave, naveo je između ostalog sudija Tabaković u svom obraćanju Komisiji, koji je također dostavio dokumentaciju o nepravilnostima u sudu u kojem radi, a koja bi trebala biti dostavljena Uredu disciplinskog tužioca na dalje postupanje.

Ovo je prvi slučaj prijave pritiska Komisiji jednog od svjedoka, nosilaca pravosudnih funkcija u BiH koji su se odazvali pozivu Komisije da govore o problemima u pravosuđu u BiH.

Inače, Tabaković, je nedavno iznio šokantne tvrdnje da Sistem za automatsko upravljanje predmetima (CMS) u Osnovnom sudu u Brčko distriktu ne bira sudije automatski, nego da se zloupotrebama određeni predmet dodjeljuje “podobnom” određenom sudiji. Tom prilikom ukazao je i na slučajeve nepotizma u Osnovnom sudu u Brčkom i brojne druge problem, a o čemu je Fokus detaljno izvještavao.

Nakon Tabakovićevog svjedočenja na sjednici  7. decembra, Komisija je donijela zaključak da joj nadležne službe Parlamenta BiH dostave steneogram tog svjedočenja koji bi bio dostavljen članovima, ali bio i javno objavljen na internetskoj stranici ovog tijela.

Branislav Borenović, član Komisije pitao je danas sekretara Komisije šta je sa stenogramom Tabakovićevog svjedočenja, na što mu je sekretar odgovorio da je dobio informaciju da je u Parlamentu  BiH angažovana samo jedna daktilografkinja i da joj je rečeno da su prioritet stenogrami sa sjednica Parlamenta BiH.

Borenović je kazao da je sramotno da za tako obimne poslove zapsolena samo jedna osoba, a da se čelnici Parlamentarne skupštine BiH rasipaju novcem za skupe limuzine, dok zbog toga trpe aktivnosti važne za BiH.

–  Zaista je sramota da čujemo da je u PSBiH angažiran samo jedan daktilograf, a oni kupuju BMW-e za  300.000 KM. Neka nam se dostavi odgovor kada će stenogram biti završen ili da se mi sami pobrinemo za završetak tog posla, kazao je Borenović.

Kako je Fokus.ba ranije objavio Parlament BiH nabavlja iz autokuće AC Tomić iz Mostara tri nova automobile marke BMW 530 XD koji će porezne obveznike s uračunim PDV-om koštati ukupno 329.175 KM! Koristit će ih Borjana Krišto i Nebojša Radmanović, članovi Kolegija Predstavničkog doma, te Nikola Špirić, član Kolegija Doma naroda BiH.