BiH

Carmel Agius

Pravosnažna presuda Ratku Mladiću u maju 2021. godine

15/12/2020

Kako je saopštio haški sud, Agius je naznačio i da će do kraja maja 2021. biti izrečena i nepravosnažna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju

Sudski Mehanizam u Hagu planira da u maju iduće godine izrekne pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, najavio je predsjednik tog suda Carmel Agius u izvještaju Vijeću sigurnosti UN.

Kako je saopštio haški sud, Agius je naznačio i da će do kraja maja 2021. biti izrečena i nepravosnažna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Agius je pred Vijećem sigurnosti UN rekao i da je sud nedavno “ponovo naglasio prethodni zahtjev Srbiji da poštuje svoju obavezu i bez odlaganja prebaci u sjedište suda u Hagu” zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića (77), Haški tribunal je 2017. prvostepeno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladićeva odbrana je na tu presudu uložila žalbu, tražeći da on bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužioci su, u svojoj žalbi, tražili da Mladić bude preglašen krivim i za genocid u još pet bosanskih opština. Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen tih optužbi.

Bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Stanišiću (70) i glavnom operativcu te službe Simatoviću, haški sud po drugi put sudi po optužnici za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Poslije prvog procesa, Haški tribunal ih je oslobodio, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu tužilaca i naložilo novo suđenje.

Tribunal je 2012. optužio radikale Jojića i Radetu da su nedozvoljeno uticali na svjedoke u haškom procesu njihovom partijskom vođi Vojislavu Šešelju, tako što su pritiskom, prijetnjama i mitom pokušali da ih primoraju da promijene iskaz ili da ne svjedoče. Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu, po kojoj je obavezna da sarađuje samo u procesima za ratne zločine, a ne i u postupcima za nepoštovanje suda.

Zbog nesaradnje, na koju je, po haškom sudu, Srbija obavezna, Agius je ranije već prijavljivao Vijeću sigurnosti UN, prenosi beogradski N1.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.