poruka iz beograda

Lavrov komentarisao bojkot Komšića i Džaferovića: To su učinili po nečijem naređenju

On je rekao da se sjeća izjave nekadašnje visoke predstavnice Federice Mogherini koja je rekla da je BiH interes EU, a ne drugih zemalja

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da “incident koji se dogodio tokom njegove posete Bosni i Hercegovini nije suštinski za razvoj odnosa sa narodima BiH, te da političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni”, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je prije posjete Srbiji bio u BiH gde ga je u Sarajevu dočekao samo predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, dok su članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili susret, jer tokom jučerašnjeg sastanka sa Dodikom u Istočnom Sarajevu, između ostalog, nije bilo zastave BiH, već samo bh. entiteta Republike Srpske i zastava Ruske Federacije, što su oni ocijenili kao nepoštovanje.

“Incident nije suštinski za razvoj odnosa sa narodima BiH, a političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem naređenju i vjerovatno ne izražavaju interese svojih birača, već spoljnih snaga koje nisu zainteresovane da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo da razviju dobre odnose sa svim spoljnim partnerima”, kazao je Lavrov na konferenciji za medije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da se sjeća izjave nekadašnje visoke predstavnice Federice Mogherini koja je rekla da je BiH interes EU, a ne drugih zemalja.

“To je filozofija koja je duboko ukorijenjena tamo, ali suprotstavljati se tome je neophodno”, kazao je ruski ministar.

Lavrov je povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma kazao i da “ovih dana Rusija ima jedinstven stav da su posvećeni svim osnovnim principima tog sporazuma, prije svega u jednakosti sva tri naroda i oba entiteta”.

Vučić je takođe komentarisao posetu Lavrova BiH, uz ocjenu da je za njega “bez obzira na sve uvek uvredljivo da se ne dočeka gost na najbolji mogući način”.

“Za nas je bez obzira uvek uvredljivo da ne dočekamo gosta na najbolji mogući način, ali svako bira svoj put. Argumentacija koju sam čuo da je Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti, pa čekajte vi samo stalno govorite o tome da je BiH na evroatlantskom putu”, kazao je.

On je upitao i šta narod ima od toga.

“Lijepo je da pokažete gordost na jedan dan, a sutradan šta je narod dobio od toga. Ja bih se drugačije ponašao, ali oni su pametniji i bolji političari od mene. Svako nek radi kako hoće”, dodao je Vučić.