Burno na suđenju Novaliću i ostalima

Sudija Perić: Respiratorčić nije stvar o kojoj treba raspravljati u sudnici

respiratori srebrena malina sud bih pixsell
19.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jovan Roganović je danas u sudnici bio veoma uzbuđen, zajapuren, preznojavao se, ali i vrijeđao tužitelje Tužilaštva BiH Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića. Na Roganovićeve neumjesne komentare “da je ovaj predmet lakrdija”, na njegova dobacivanja tužitelju da na svako pitanje on može odgovoriti s “ne sjećam se”, pa do činjenice da Roganović tužiteljima nije dao da dovrše nijedno pitanje bez njegovih upadica, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić uglavnom nije reagirao

S. DEGIRMENDŽIĆ/ Fokus.ba

Burno je danas bilo u sudnici Suda BiH, na ročištu optuženom premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima optuženima koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A, kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Kao svjedoci odbrane optuženog Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), pojavili su se Jovan Roganović, vlasnik firmi Profesional medic u Srbiji i Dre medical u BiH, te Aleksandar Nikić, servisni inžinjer medicinske opreme u Roganovićevoj firmi. U sudnicu je donesen i respirator ACM812 A i to s KCUS-a, kojeg je Nikić uključio i predstavio njegove funkcije. Dio Nikićevog svjedočenja tekao je uz “zujanje” respiratora.

Prvi je svjedočio Roganović. On je danas u sudnici bio veoma uzbuđen, zajapuren, preznojavao se, ali i vrijeđao tužitelje Tužilaštva BiH Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića. Na Roganovićeve neumjesne komentare “da je ovaj predmet lakrdija”, na njegova dobacivanja tužitelju da na svako pitanje on može odgovoriti s “ne sjećam se”, pa do činjenice da Roganović tužiteljima nije dao da dovrše nijedno pitanje bez njegovih upadica, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić uglavnom nije reagirao.

Roganović je kazao da ga ”vrijeđa kad neko govori o ovim respiratorima, a ne razumije se u to”, pa je spomenuo neke inžinjere i prema njegovoj ocjeni “kvazi inžinjere” koji su govorili o ovim uređajima.

NIJE STRUČNJAK, ALI IMA CERTIFIKATE

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nije ih Roganović imenovao, ali je poznato da su za respiratore ACM812 A da nisu za intenzivnu njegu govorili pred Sudom BiH i anesteziolog i vještak prof. dr. Ismet Suljević, kao i svjetski stručnjak za medicinske uređaje koji je doktorirao u toj oblasti i koji je angažiran i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Leandro Pecchia.

Kasnije, tokom ispitivanja tužitelja, ispostavilo se da je Roganović u stvari samo vlasnik firme koja se bavi menadžmentom u zdravstvu, te da je svoja znanja o medicinskim aparatima stekao kroz petnaestodnevne obuke proizvođača medicinskih sredstava čiji je distributer njegova firma.

Sudija Branko Perić nevoljko je dopustio da tužitelj postavlja pitanja o zvanjima svjedoku, jer prema Periću “nije važno formalno obrazovanje” nekog u ovoj oblasti nego znanje koje je stekao u praksi.

Roganović se, podsjećamo, u BiH pojavio u oktobru 2020. godine kada je ponudio besplatnu instalaciju i servisiranje respiratora ACM812 A u bolnicama u FBiH.

Zanimljivo je da su prije toga u BiH bila raspisana dva tendera za instalaciju i servisiranje respiratora ACM812 A, da je FUCZ-a za taj posao nudila oko 170.000 KM, ali da se niko nije javio na te tendere.

Onda se pojavio Roganović koji je tvrdio tada, a što tvrdi i danas, da je iz humanih razloga odlučio instalirati respiratore ACM812 A besplatno.

Važno je napomenuti da Roganovićeva firma, u vrijeme kada je on ponudio instalaciju spornih respiratora u BiH, uopšte nije bila ovlašteni servis kineskog proizvođača Beijing Aerospace Changfeng Co koji proizvodi respiratore ACM812 A, pa je stoga njegov angažman još sumnjiviji i upitniji.

To je potvrđeno i na današnjem ročištu kada je odbrana Fahrudina Solaka priložila dokument u kojem ta kineska firma daje ovlaštenje Roganoviću, ali s datumom od 30. oktobra 2020. godine. S obzirom da je Dre medical već 27. oktobra počeo s instalacijom, to znači da su neovlašteno instalirali respiratore jer su dokument dobili tek tri dana poslije.

Tužilaštvo se usprotivilo uvođenju ovog dokumenta u dokazni materijal jer tvrdi da nije potvrđena njegova autentičnost , odnosno nije dokazano na koji način je ovo ovlaštenje dospjelo u FUCZ-e.

PERIĆ ZABRANIO BROJNA PITANJA

Sam Roganović je danas spomenuo da su ga za instalaciju angažovali, kako je kazao, “direktor UKC Tuzla i doktorica Katica s KCUS-a” i to na način da su ga pozvali da instalira respiratore u tim kliničkim centrima, ali one koji su stigli u donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

No, Roganović i odbrana optuženih danas su donaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u vidu respiratora ACM812 A, stalno navodili kao “katarski ili kuvajtski“ respiratori.

A, poznato je da su respiratore ACM812 A, osim onih koji su kupljeni našim milionima, jedino donirali Emirati, a ne Katar ili Kuvajt.

Zbog čega nije navođeno ispravno ime zemlje donatora, za sada nije poznato, ali da li je ova greška pravljena namjerno ili je riječ o slučajnosti pokazat će tok ovog procesa.

Izuzetno burno i drsko Roganovićevo ponašanje proteklo je u njegovim nastojanjima da respiratore ACM812 A predstavi kao izuzetno kvalitetne i upotrebljive u jedinicama intenzivne njege.

Čak je u jednom trenutku Roganović kazao da se svaki respirator može koristiti za intenzivnu njegu!?

Duže od sat vremena trajalo je ispitivanje advokatice Marsele Bajramović, braniteljice Fahrudina Solaka, ovog svjedoka, tokom kojeg je Roganović pričao o mogućnostima i funkcionalnosti ovih respiratora govoreći o njima u superlativu.

Tvrdio je Roganović danas da se respiratori ACM812 A koriste u jedinicama intenzivne njege u Baru u Crnoj Gori, te u Bijelom Polju, također u Crnoj Gori.

No, priznao je i da se u Srbiji, iako su respiratori ACM812 A registrirani pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, ne koriste. Podsjećamo, ovlašteni zastupnik za respiratore ACM812 A, u vrijeme kada su uvezeni pa i do oktobra 2020., pouzdano se zna i zvanično je potvrđeno, bila je firma Marconis iz Niša, vlasnika Gorana Mitića.

Mitić se, inače, mislio prijaviti na tender za instalaciju 2020. godine, ali tek nakon što dobije ovlaštenje iz Kine da to može raditi u BiH, ali ga je s besplatnom ponudom FUCZ-e preduhitrio Roganović, tako da se Mitić povukao.

Inače, Roganovićeve tvrdnje da se respiratori ACM812 A koriste u bolnicama u Baru i u Bijelom Polju svakako treba provjeriti i utvrditi istinitost ovih navoda.

Naime, u aprilu prošle godine iz Instituta za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore na upit Fokusa koriste li se u bolnicama u toj zemlji respiratori ACM812A, odgovorili su da se ti uređaji u njihovim bolnicama ne koriste.

ROGANOVIĆ OKRENUO PLOČU

Posebno je zanimljivo to što je danas na pitanje tužitelja Džermina Pašića da pojasni situaciju kada se prilikom pokušaja instalacije respiratora ACM812 A u Goraždu u oktobru 2020. godine desio kvar na tom uređaju, Roganović kazao da su “ih zbunili iz ‘Verlaba’ jer nisu testirali uređaj po uputstvu proizvođača”.

Mora se podsjetiti da je Roganović u vrijeme instalacije drugačije govorio. Postoje njegove izjave u kojem on priznaje o kakvom je kvaru riječ, a otklanjanje kvara tada je trajalo danima i mediji su konstantno zvali Roganovića koji je otvoreno govorio o tim problemima.

Za razliku od današnje njegove izjave pred Sudom BiH, kada je odgovornost pokušao svaliti na “Verlab”, evo šta je Roganović 30. oktobra 2020. godine kazao za Fokus:

– Mi smo otvorili četiri kutije. Ispostavilo se da jedan ima jednu vrstu kvara, da drugi ima drugu vrstu kvara, da treći ima treću vrstu kvara, za četvrti nisam sad siguran šta je ustanovljeno. Kvarovi su ili direktno vezani za softver ili za jedan medij koji ubrizgava kiseonik. Sada kada smo stupili u kontakt s proizvođačem, smatram da ćemo to brzo riješiti. Ne želimo ništa da radimo na svoju ruku. Možda je onih 96 ispravno, ali sad to ne znamo. Mi smo povukli ta četiri aparata da ne pravimo zbrku i zabunu. Tek kad sve dobijemo od proizvođača moći ćemo krenuti dalje s procesom i ako budu ispravni dobit će moj potpis, a ako ne budu neće – govorio je prije dvije godine Roganović koji je slične izjave davao i za druge medije, pojašnjavajući konkretnije o kakvom se kvaru radi.

Danas je Roganović “okrenuo ploču”, pa negira bilo kakve kvarove. A na pitanje tužitelja Pašića da li su nakon instalacije na KCUS-u prijavljivani kvarovi na respiratorima ACM812 A, on je rekao “da ne zna”.

Interesantno je da Roganović, u intervjuu za Fokus 30. oktobra 2020. godine, nije htio govoriti o tome ima li ovlaštenje kineskog proizvođača za servisiranje a, kako je danas pokazano u sudnici, upravo taj dan je navodno dobio to ovlaštenje iz Kine, pa je upitno zbog čega Roganović medijima tih dana, koji su ga zvali upravo zbog tog ovlaštenja, nije dao tu informaciju.

Danas je Roganović pokušao ublažiti i svoju izjavu od prije dvije godine za Face TV i za Fokus da su respiratori ACM812 A “transportni respiratorčići”.

Pokušao je tu izjavu prikazati “iznuđenom” i izvučenom iz konteksta.

Na pitanje tužitelja Pašića da pojasni šta je mislio pod tim nazivom “respiratorčići”, burno je reagirao sudija Branko Perić koji je zabranio ovo pitanje.

– Respiratorčić nije stvar o kojoj treba raspravljati u sudnici. Možete misliti šta hoćete, ali neću vam dozvoliti nerelevantna pitanja – kazao je Perić oštrim tonom tužitelju Pašiću.

S druge strane, Perić je dozvoljavao svjedoku da priča o brojnim drugim stvarima koje nemaju veze s ovim predmetom, pa čak i o tome kako je Roganovićev tast imao firmu i šta je on, kao njegov zet, radio u toj firmi, kao i da priča o slučaju u jednoj bolnici u Srbiji i svoju komunikaciju sa “sestrom Desom”.

Perić je čak tužitelje pokušao optužiti za to kako mediji izvještavaju o ovom procesu. Na konstataciju tužitelja Pašića da tužitelji nemaju ništa s izvještavanjem medija, te da su komentari sudije Perića neprimjereni, Perić je oštro i optužujući uzvratio:

-Imate vi veze sa svim i svačim. Vi ste napravili predstavu za javnost, pa ću ja biti kriv što ovo suđenje traje godinama – kazao je Perić.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Iako Perić nije spomenuo to da je Evropska komisija nedavno u izvještaju o napretku za BiH kritikovala kako se trenutno vodi proces protiv premijera FBiH Fadila Novalića i ostalih, te je spomenuta i izmjena sudskog vijeća u ovom slučaju i to usred procesa, jasno je da je Perić aludirao na ove kritike i pokušao za njih optužiti tužitelje.

Roganović je u svom svjedočenju pokušao izvrtati i činjenice i prikazati kako su navodno respiratori iz UAE predstavljani dobrim, a isti oni koje je uvezla “Srebrena malina” lošim, što nije tačno, jer nikada u upotrebu nisu pušteni ni respiratori koji su donirani BiH iz UAE.

-Kako to da ti respiratori ne ubijaju, a ovi ubijaju!? – pitao je Roganović u sudnici.

Tužitelj Hukeljić je pitao šta je po zanimanju svjedok, a Roganović je pokušao izbjeći konkretan odgovor na ovo pitanje, prvo rekavši da je menadžer u svojoj firmi, ali se u konačnici nakon više pitanja ispostavilo da Roganović ima četvrti stepen stručne spreme, ali da je završio razne kurseve i da “posjeduje brojne certifikate.”

Svjedok je rekao i da je završio online kurs za respiratore ACM812 A, ali ipak nije znao precizirati kada je pohađao taj kurs i da li je o tome dostavio certifikat FUCZ-e.

Na kraju je ipak rekao da on ima certifikat za aplikanta, a ne servisera tih respiratora.

Na pitanje tužitelja Hukeljića na osnovu čega je rekao da su respiratori ACM812 A za intenzivnu njegu, Roganović je kazao “na osnovu iskustva”.

UZBUĐENI I SVJEDOK I SUDIJA

Tužitelj Pašić je pitao svjedoka zašto je uzbuđen, što je bilo vidljivo i po crvenilu na licu svjedoka, žustrom govoru tokom čitavog svjedočenja i vidno ispoljenoj nervozi.

Kada je svjedok htio pojasniti zašto je uzbuđen, sudija Perić je zabranio taj odgovor.

– I ja sam uzbuđen. Kakve veze ima što je neko uzbuđen – kazao je sudija Perić.

Tužitelj Pašić je od svjedoka dobio potvrdan odgovor da on najvećim dijelom prodaje i servisira kineske respiratore.

– Interes Vas kao menadžera je da se proizvodi iz Kine što bolje prodaju – pitao je Pašić.

– Na ovo je Roganović odgovorio:

– Da, ali nije to jedini cilj. Možda ste Vi ljudi bez duše, ali ja nisam. Pravite lakrdiju ovdje – rekao je Roganović.

Sudija Perić, na ovakvo ponašanje prema tužitelju, tek je blago opomenuo svjedoka da komentari nisu dozvoljeni, iako ih je ovaj svjedok prije toga iznio više puta.

Roganović je govorio i o tome kako je početkom pandemije bilo teško nabaviti respiratore, kako su cijene “divljale”, kako je jedino Kina bila “prijateljska” zemlja pa izvozila respiratore. Stavio se i u odbranu Kine, kazavši kako ona nije “nabijala” cijene, nego da su to radili preprodavci, mahom u Hong Kongu.

U više navrata Roganovićevo svjedočenje nije imalo nikakve veze s njegovom ulogom u ovom predmetu, a to je instalacija i servisiranje ACM812 A.

No, on se trudio da nabavku ovih respiratora opravda na način da je ona bila uspješna i da bi on onima koji su ih nabavili dao orden.

Ipak, kad je objašnjavao kako su nabavljani respiratori u Srbiji, Roganović je kazao da su nadležne institucije u Srbiji pozvale na sastanak sve distributere medicinske opreme i od njih tražile da se očituju šta mogu nabaviti.

Podsjećamo, nabavka respiratora ACM812 A počela je tako što je Fikret Hodžić poslao premijeru Novaliću SMS, a po preporuci “Asima”, za kojeg se i u sudnici spominjalo da je riječ o Asimu Sarajliću.

Pri nabavci nisu konsultirani ni stručnjaci, ni firme koje su se do tada bavile uvozom medicinske opreme, nego firma koja proizvodi maline.

PERIĆEVI SAVJETI SOLAKU: RIZIK VAM JE DA SVJEDOČITE

Sudija Perić je pitao Roganovića da li mu je poznat model respiratora HCVE003. Riječ je o respiratorima koje je prvobitno planirala nabaviti “Malina” i koji su se pojavljivali u ugovorima.

Svjedok je kazao da mu taj model nije poznat.

Nakon što je sudija Perić zabranio tužitelju Pašiću da postavi još mnoga pitanja koja je on imao namjeru uputiti svjedoku, Pašić je kazao da želi da u zapisnik uđe to da će on na narednom ročištu pročitati sva pitanja koja je želio postaviti, a to mu nije dozvoljeno.

Serviser Aleksandar Nikić u sudnici je danas demonstrirao kako radi respirator ACM812 A. Ovaj respirator je za potrebe odbrane Fahrudina Solaka dovezen s KCUS-a, a uz odobrenje FUCZ-e.

Nikić je uključio respirator, te govorio o njegovim dijelovima i funkcijama. Kazao je da ovaj uređaj može biti transportni i stacionarni, te da ima ovlaživač zraka.

Govorio je i o modovima koje ima ovaj respirator, te rekao da je namijenjen i za djecu.

Na pitanje sudije Perića kako bi rangirao na listi respiratora po kvaliteti ovaj respirator s drugim respiratorima koji se koriste u intenzivnoj njezi, svjedok nije konkretno odgovorio na to pitanje, ali je kazao da ima i gorih od ovog respiratora.

I ovaj svjedok je kazao da se respiratori ACM812 A koriste u Crnoj Gori i o njima je izrekao samo pohvale.

Nikić je rekao i da nakon instalacije nije bilo nikakvih problema s respiratorima ACM812 A u BiH. Međutim, tužitelj Pašić ga je pitao “šta biste rekli ako Vam kažem da ste pristupili više puta” po pozivu s KCUS-a zbog kvarova tih respiratora. Pašić je spomenuo da ima i dokumentaciju o tome da je bilo kvarova respiratora ACM812 A na KCUS-u, ali svjedok se o ovom nije konkretno izjasnio.

Nikić je kazao da je bio u stalnoj komunikaciji s doktoricom Katica (Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju na KCUS-u), te da se “respiratori ACM812 A svakako koriste na KCUS-u”.

Sudiji Periću nisu se svidjela ni ova pitanja tužitelja, a Pašić je kazao da će o korištenju ovih respiratora “biti druga istraga”.

Perić je zabranio i pitanje tužitelja Pašića da svjedok odgovori na pitanje o “kvaliteti konstruktivnih elemenata respiratora ACM812 A”.

Odbrana Fahrudina Solaka kazala je da su ovo bili njihovi posljednji svjedoci, te da će na narednom ročištu u ulozi svjedoka govoriti sam optuženi.

Na ovu najavu reagirao je sudija Perić koji je dao Solaku nekoliko savjeta.

– To je pravo optuženog, ali morate znati da ćete biti podvrgavani pitanjima koja neće ići Vama u korist. Trebalo bi dobro razmisliti hoće li to biti u Vašem interesu. To je jedna vrsta rizika – kazao je sudija Perić.

Solak je odgovorio da on “nema ništa kriti” i da želi govoriti o tome koliko se, kako je rekao, puno radilo u pandemiji. Kazao je i da se sada bolje sjeća nekih stvari nego u vrijeme kada je davao iskaz u Tužilaštvu BiH, jer je tada prema njegovim riječima izašao iz bolnice nakon nesreće na motoru, pa nije rekao sve što je želio.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora osim federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, sudi se direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.