Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni sud

Suđenje Delimustafiću i ostalima nastavljeno čitanjem optužnice

alija delimustafić
Foto: BIRN BiH
Optuženi Alija Delimustafić i njegov branilac ispred zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu

Uz Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić i Zorana Lončara, optužnicom su obuhvaćeni Izet Musić, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Ševala Arnautović i Hamdija Habul, te nekoliko pravnih lica

U sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno je čitanje optužnice protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.

Tužilac Mladen Jovičić nastavio je s čitanjem optužnice, nakon što je prošle sedmice počelo suđenje koje je odgađano više desetina puta.

Prema navodima optužnice, u periodu od 2010. do 2016. Delimustafić, kao organizator i rukovodilac grupe za organizovani kriminal, zajedno s članovima grupe, među kojima su i neki od optuženih, nezakonito je sticao pravo vlasništva nad nekretninama na području Kantona Sarajevo tako što su postupali u fingiranim parničnim postupcima i na osnovu nezakonitih presuda koje je donosila Lejla Fazlagić-Pašić.

Kako je pročitao tužilac Jovičić, oni su poduzimali radnje upisa prava vlasništva po osnovu nezakonitih presuda sudije, zaključivali fiktivne ugovore o prometu nekretninama, lažno prikazivali činjenice te novac i drugu imovinu za koju su znali da je pribavljena učinjenjem krivičnog djela.

Prema optužnici, Lejla Cerić je – u svojstvu pomoćnice načelnika za imovinskopravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove u Općini Stari Grad – iskoristila svoj službeni položaj na način da je podatke o nekretninama i njihovim vlasnicima, koji su joj bili dostupni putem telefona i u neposrednim kontaktima, saopštavala i predočavala Fazlagić-Pašić, a koji su pogodni za nezakonito sticanje prava vlasništva.

“Fazlagić-Pašić je potom kontaktirala Zorana Lončara, tražeći od njega da se predmetne nekretnine uknjiže na ime njegove mrtve majke Save Lončar, kao vlasnika navedene nekretnine, a potom na Lončara kao njenog zakonskog nasljednika. Pošto se Lončar usaglasio s navedenim prijedlogom, kao službena osoba, iskoristila je svoj službeni položaj“, stoji u optužnici.

Odbrane su navele da se u svakoj tački spominje Fazlagić-Pašić te još nekoliko lica koja se nisu izjasnila o krivnji, te da se postupak ne može voditi prema ovoj optužnici.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović je naveo da je optužnica potvrđena i da ju je moguće naknadno urediti, nakon što se provedu određeni dokazi.

Uz Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić i Zorana Lončara, optužnicom su obuhvaćeni Izet Musić, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Ševala Arnautović i Hamdija Habul, te nekoliko pravnih lica.

Suđenje se nastavlja 23. aprila, kada će biti nastavljeno čitanje optužnice.