Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgođeno suđenje

Suđenje grupi “Pravda za Davida”: Vukanović i Stanivuković tražili da se odvoji postupak protiv njih

ozren perduv

Nastavak nakon što MUP dostavi dokaze optuženima

Suđenje protiv 24 osobe, uglavnom članova neformalne grupe građana “Pravda za Davida” u Osnovnom sudu u Banjaluci danas je odgođeno, javlja Anadolu Agency (AA)

Suđenje je zakazano zbog dešavanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. decembra prošle godine, a optuženim se stavlja na teret održavanje neprijavljenog skupa i za remećenje javnog reda i mira.

Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida” po završetku ročišta rekao je da usmeni pretres nije ni počeo kako treba, advokati su ukazali da su pozvani ljudi koji nisu bili ispred Narodne skupštine, a od MUP-a RS tražili su da strankama u postupku, optuženim, dostavi dokaze.

“Rekli su da će u narednom periodu da dostave sve potrebne dokazne materijale, pa tek kada odbrana izvrši uvid u to stvaraju se uslovi da počne normalno i fer suđenje”, kazao je Perduv.

On je rekao da je u pitanju jedno u nizu suđenja za grupu “Pravda za Davida”, a da policija “vrlo efikasno funkcioniše kada treba da sankcioniše one koji traže pravdu, dok oni koji su odgovorni za stanje u kojem se nalazimo i zbog čega ova agonija traje preko 600 dana uživaju punu slobodu”.

“Zapravo, tada je održano spontano okupljanje, koje naš Zakon o javnom okupljanju ne prepoznaje, a što je međunarodni standard, budući da je tog dana Dragan Lukač predložen za novog-starog ministra unutrašnjih poslova na šta smo odreagovali jer smo smatrali da to nipošto ne treba da se desi”, kazao je Perduv.

Članovi grupe “Pravda za Davida” kažu da optužbe da su remetili javni red i mir nemaju nikakvu težinu budući da njihovi uzvici i parole predstavljaju izražavanje mišljenja o radu državnih organa, kao što je MUP RS i ministar, a što nije kažnjivo – to se eksplicitno navodi u Ustavu RS, kao i u Zakonu o javnom redu i miru RS.

Među 24 optuženih nalaze se i poslanici u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković koji su tražili da se postupak protiv njih odvoji od ostatka optuženih.

“Ako se meni kao poslaniku sudi zato što sam izašao pred Narodnu skupštinu i nisam rekao ni jednu riječ, rekao sam da neću da se branim da ću platiti svaku kaznu, ali da je to pokazatelj u kakvom totalitarnom nedemokratskom društvu živimo”, rekao je Vukanović i dodao da mogu da sude godinama, ali da ih neće slomiti.

Stanivuković je rekao da je apsurdno da u sudu nisu oni koji su ubili, opljačkali banke i oni koji namještaju tendere nego oni koji se bore protiv tih pojava.

“Nas dvojica smo došli da čujemo naš narod i sudi nam se što smo došli među naš narod”, kazao je Stanivukuvić.

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta prošle godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.