Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Mahmuljinu: Odred “El–Mudžahidin” bio udarna snaga u Vozući

BiH

mahmuljin2

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu pročitan je iskaz svjedoka koji je rekao da je Odred “El-Mudžahidin” bio “udarna snaga u oslobađanju Vozuće”.

Husein Herceg, koji zbog bolesti nije bio u mogućnosti da svjedoči pred Sudom BiH, u izjavi koju je dao 2015. godine kazao je da je bio načelnik veze 35. divizije Trećeg korpusa, te da je njegova dužnost bila uspostavljanje veze između divizije s brigadom ili korpusom.

Herceg je rekao da mu je poznato da je u operaciji “Farz 95” u Vozući učestvovala 35. divizija i Odred “El- Mudžahidin”.

“Mudžahedini su bili udarna snaga operacije”, kazao je Herceg u izjavi i dodao da je 35. divizija strogo poštovala i izvršavala naredbe koje je dobijala od komandanta Sakiba Mahmuljina.

Herceg je dodao da su pripadnici Odreda “preskočili” 35. diviziju te su sve informacije proslijeđivali Mahmuljinu ili zamjeniku Štaba Nedžadu Šabiću.

“Sjećam se da se pričalo da je neka od jedinica zarobila neprijateljske vojnike i da su ih mudžahedini oteli, bukvalno samo što nisu počeli pucati na tu jedinicu koja ih je zarobila, te da su zarobljenike odveli u logor… Pričalo se da su ovi zaraobljenici ubijeni od strane pripadnika Odreda ‘El-Mudžahidin’”, kazao je Herceg.

Mahmuljin je rekao da bi svjedoka da je u sudnici, između ostalog, pitao da li je 35. divizija postojala 1994., kao i kako zna kome je Odred proslijeđivao informacije te da li je bio u prilici da vidi takve informacije.

Bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Na ovom suđenju pročitana su i dva iskaza svjedoka Jusufa Jašarevića koji također nije mogao svjedočiti zbog bolesti.

Jašarević je kazao da je bio načelnik uprave vojne bezbjednosti Glavnog štaba Armije BiH, te da je Predsjedništvo Republike BiH donijelo odluku 1993. u cilju sprečavanja samovolje pojedinih jedinica.

“Komandant Trećeg korpusa mora imati autoritet i nad jedinicom ‘El-Mudžahidin’ koja je u sastavu korpusa. Da je komandant smatrao da nema kontrolu, njegova dužnost je bila da tu jedinicu rasformira, a imao bi podršku Rasima Delića. Komandant je mogao poduzeti represivne mjere ukoliko bi smatrao da je ponašanje ove jedinice u suprotnosti pravilima”, rekao je Jašarević.

Odrana Mahmuljina je istaknula da je čista špekulacija kakav bi bio stav Štaba Vrhovne komande Armije BiH, te da postoje kontradiktornosti između izjava koje je Jašarević dao nadležnim organima BiH i haškim istražiteljima.

Muhmuljin je kazao da bi svjedoka pitao i da li je u Haagu tvrdio da su pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” formalno bili u sastavu Armije BiH, a da u stvarnosti nad njima “nismo uspjeli vršiti kontrolu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar.