Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Mahmuljinu: Tri žene zarobljene i odvedene u logor “Kamenica”

BiH

mahmuljin2

Na suđenju bivšem komandantu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljuinu, zaštićena svjedokinja je kazala da je bila jedna od tri žene koje su zarobljene i odvedene u logor u Kamenici (općina Zavidovići), gdje su udarane i mučene, javlja Birn.

Svjedokinja S-3 je ispričala da je 11. septembra 1995. godine u mjestu Kesten zarobljena s još nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

“Govore nam: ‘Predajete se, opkoljeni ste.’ S-7 skida majicu i stavlja je na štap”, rekla je svjedokinja, dodavši da su vojnici suprotne strane bili iz tuzlanskog i zeničkog korpusa ABiH, ali i “mudžahedini”.

Osim nje, kako tvrdi, zarobljene su Slobodanka Jović i S-4, a predalo se još 60 vojnika, među kojima i Milenko Stanić, u kojeg je “čovjek istresao rafal”.

Žene su odvojene, posvjedočila je, i uvedene u salu u selu Kesten, a zatim u “bajtu”, gdje je čula jauke vojnika VRS-a. Ona i žene su svezane, kako tvrdi, i kamionom odvezene u logor u Kamenici, gdje su uvedene u drvenu “bajtu”. “Uvečer ulaze, i ko god je ušao, udario me je. Elektrošokom mi pržio ruke. Tukli su mene, S-4 i Slobodanku”, kazala je svjedokinja.

Kako se prisjetila S-3, Slobodanka je uspjela skinuti povez sa očiju i “vidjela je kako vješaju i vežu pripadnike VRS-a”. “Tu veče su pobili ljude”, izjavila je ona, naglasivši da je čula da neko govori: “Sakibe, Sakibe, ostvario si svoj cilj.”

S-3 je istakla da je čula i ime “Sakiba Mahmuljina” jer su glasovi dolazili od ljudi koji govore isti jezik kao i ona. Za sebe i žene koje su zarobljene svjedokinja je rekla da su bile civili.

Tužilaštvo BiH optužilo je Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ABiH, jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

U “Kamenici” je svjedokinja, kako je ispričala, ostala dvije noći i onda su odvedeni u kamp kod Zenice “Pobriježe”, gdje su ih “maltretirali mudžahedini”. Prema njenom iskazu, ABiH ih je preuzela 28. septembra 1995. i odvela u Kazneno-popravni dom (KPD) u Zenici, gdje ona ostaje do 15. novembra iste godine.

Na ovom suđenju, ali bez prisustva javnosti, svjedočila je S-4.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar.