sud bih

Suđenje Mektiću i ostalima: “Besmisleno pozivanje ovakvih svjedoka”

Dragan-mektić-i-drugi-suđenje-4

Tužiteljica Vedrana Mijović je rekla da je ovo jedno od rijetkih suđenja koje se odvija u kontinuitetu za vrijeme pandemije

Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je učestvovala u pisanju projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva.

Jovana Anđelić je kazala da je radila u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva bezbjednosti BiH od 2006. do 2016. godine.

Ona je rekla da je sa kolegama bila uključena u pisanje projekta prekogranične saradnje, koliko se sjeća, 2014. godine. Navela je da je šef Sektora bio Samir Agić i da je on rukovodio poslom šta će ko raditi, kako će se uključiti entitetske uprave civilne zaštite, te u vezi sa sastancima sa predstavnicima EU i Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA).

Svjedokinja je rekla da im je to bio prvi projekat sa EU i da su skoro svakodnevno bili u kontaktu sa predstavnicom Evropske komisije u Sarajevu. Kazala je i da su iz INZA-e bili projekt menadžeri.

Anđelić je navela da su određene prijedloge dostavljali Ministarstvu, a potom, ukoliko su bili odobreni, proslijeđivali ih EU na saglasnost.

Dodala je da je projekat uključivao obuku i treninge, kao i nabavku vatrogasne opreme. O daljoj realizaciji projekta, kako je kazala, više ništa ne zna, jer je napustila Ministarstvo.

Mektić je nakon kratkotrajnog svjedočenja prigovorio, navodeći da smatra da je besmisleno pozivanje ovakvih svjedoka.

“Ja sam potegao 500 kilometara da dođem danas i sad se moram vratiti. Nijedno ozbiljno pitanje nije pokrenuto”, kazao je Mektić, dodajući da uz to plaća i advokata.

Predsjedavajući Vijeća Mirsad Strika je rekao da je za danas bilo planirano saslušanje tri svjedoka, ali da su dva opravdala svoj nedolazak. Mektić je kazao da nema ništa protiv da se sasluša jedan svjedok, ali koji će govoriti o bitnim pitanjima.

Tužiteljica Vedrana Mijović je rekla da je ovo jedno od rijetkih suđenja koje se odvija u kontinuitetu za vrijeme pandemije.

Mektić i Agić su optuženi s Igorom Golijaninom i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Evropska unija (EU) u periodu 2015–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik INZA-e.

Nastavak suđenja je 8. aprila.