Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši direktor uio-a

Suđenje trajalo četiri godine: Danas izricanje presude Kemalu Čauševiću

causevic (1)

Čaušević i još 53 osobe uhapšeni su u junu 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine

Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći prvostepenu presudu Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH). Presuda će biti izrečena nakon skoro četvorogodišnjeg suđenja. Tereti se za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara.

Sa Čauševićem je optužen i Anes Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila. Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Čaušević i Sadiković budu osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011. godine. Zatražilo je i da se bivšem direktoru UIO-a oduzme nezakonito stečena imovina.

Odbrane su u završnim riječima iznijele niz tvrdnji o nezakonitosti postupka, zatraživši oslobađajuću presudu.

Čaušević i još 53 osobe uhapšeni su u junu 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine.

Tužilac Dubravko Čampara ocijenio je da je dokazano da je Čaušević početkom 2007. stupio u kontakt sa trgovcima tekstilom Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem. Dogovorio je da će favorizovati njihove firme na štetu drugih. Kazao je i da će im se priznavati manje cijene na fakturama od stvarnih i da njihova roba neće biti detaljno pregledana.

Čampara se osvrnuo na izjave svjedoka koji su naveli da su Sadiković i Karić zauzvrat Čauševiću davali 1.000 KM po uvezenom kamionu. Dodao je da je Čaušević na taj način dobio više od 1,7 milion. Od Sadikovića blizu 1,3 miliona, a od Karića oko 425.000 KM.

Tužilac je podsjetio na svjedočenje Karića, koji je osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje, kao i na iskaze drugih svjedoka.

Odbrana je naglasila da je Čauševiću mandat na poziciji direktora UIO-a istekao 8. decembra 2008. godine. Smatra da nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret poslije tog perioda.

Branilac Suad Sultanić je rekao da je sve počelo sa prijavom protiv 19 lica, među kojima nije bilo Čauševića. Naglasio je da nije postojala naredba za sprovođenje istrage protiv Čauševića za primanje dara. Odbrana je tražila da se svi dokazi proglase nezakonitim zbog pritisaka na svjedoke tokom istrage.

Prema Sultanićevim riječima, nezakonita su bila i saslušavanja osumnjičenih, a Čaušević je ispitivan bez branioca.