Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Vikiću: Vilić otkrio “za koga je čuo da je ubio vojnike”

dragan vikic

Svjedoci Tužilaštva izjavili su da su čuli da su u aprilu 1992. godine kod Doma policije u Sarajevu ubijeni zarobljeni vojnici.

Mirsad Vilić, koji je bio u Specijalnoj jedinici pod komandom optuženog Dragana Vikića, kazao je da je vjerovatno bio na terenu kada se dogodilo ubistvo, a da je tek nakon mjesec dana čuo za to.

Vilić je rekao da je čuo da je ubistvo izvršio Nedžad Herenda, koji nije bio pripadnik Specijalne jedinice. Drugi detalji, kako je naveo, nisu mu poznati. On je čuo da je Vikić rekao da zarobljene treba voditi na drugo mjesto.

Svjedok je kazao da je jedinica Juke Prazine bila smještena u blizini, ali da oni nisu dolazili u Dom policije, u koji je njegova jedinica došla na početku rata.

Tužilac Vesna Ilić predočila je svjedoku iskaz iz istrage u kojem je naveo da se u Dom policije u početnom periodu smjestio Juka Prazina, ali da je Vikić nakon nekoliko dana donio naredbu da on sa svojim ljudima napusti objekat.

“Oni su imali iskaznice neke specijalne jedinice. Nama je bilo krivo, jer su se Juka i njegovi pretežno bavili kriminalom, pljačkom i provalama u prodavnice”, navodi se u ranijem iskazu.

Vilić je ostao pri tvrdnji da Prazina nije bio u Domu policije, a da im Vikić nije dozvoljavao prisustvo u “blizini Doma”.

Svjedok je potvrdio izgled akreditacija sa plavim natpisom Vikićeve jedinice, koje mu je predočila braniteljica Adna Dobojlić. Na osnovu televizijskog snimka, na kojem su Prazina i njegovi borci s akreditacijama s narandžastim natpisom, Vilić je rekao da takve nisu bile akreditacije pripadnika njegove jedinice.

On je naveo da je Specijalna jedinica pod komandom Vikića profesionalno obavljala dužnosti, da su radili pošteno i korektno, a da Vikić nije uradio ništa nečasno.

“Čast mi je da sam bio njegov pripadnik i žao mi je da ga vidim na mjestu na kojem ga vidim”, kazao je Vilić.

Vikić je optužen kao komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH, a Jusuf Pušina kao pomoćnik ministra za uniformisanu policiju.

U ovom predmetu optuženi su Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice. Na teret im je stavljeno učešće u ubistvu 12 zarobljenih rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Velikom parku ispod Doma policije.

Vikiću i Pušini je stavljeno na teret da nisu spriječili odnosno preduzeli mjere na kažnjavanju podređenih.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Latif Kabaš, takođe pripadnik Vikićeve Specijalne jedinice. On se prisjetio da je jednom htio da izađe iz Doma policije, ali da ga je spriječio neko od pretpostavljenih. Svjedoku to nije bilo čudno, jer se, kako je rekao, i ranije dešavalo da im ne daju izaći zbog granatiranja.

Kabaš je kazao da je sutradan čuo da su ubijeni “neki vojnici dole u parku”. On je takođe rekao da ne zna druge detalje.

On je potvrdio izgled predočenih akreditacija, te naveo da misli da su pripadnici Jukine jedinice sami sebi pravili akreditacije.

Svjedok je kazao da se u Specijalnu jedinicu nije moglo ući bez provjera. Kabaš je rekao da je sretan i ponosan što joj je bio pripadnik ove jedinice pod komandom Vikića.

“Imao sam puno šefova, on je najveći… Sutra bih ponovo s njim pošao bilo gdje”, kazao je Kabaš.

Suđenje se nastavlja 13. decembra.