Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor mc srebrenica

Suljagić prijavio prijetnje: “Gdje se nalaziš sada, da dođem da te odradim”

emir suljagic
Foto: Fena/ Arhiva

Tokom telefonskog razgovora, navodi se u zabilješci, došlo je do rasprave i verbalnog sukoba između štićene osobe Emira Suljagića i Hamdije Fejzića

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine sačinila je dvije službene zabilješke o prijetnjama koje su u aprilu i krajem maja upućene Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebrenica.

Prva prijetnja zabilježena je 8. aprila, a posljednja 31. maja ove godine.

Kako se navodi u službeno zabilješci DKPT -a u koju je N1 imao uvid, Suljagić je prijavio da je 8. aprila oko 12:20 sati imao telefonski razgovor sa Mirnesom Zahirovićem, uposlenikom MC Srebrenica, članom Konkursne komisije za izbor/imenovanja direktora Centra te članovima UO Mirsadom Bajrovićem, Salihom Đuderijom i predsjednikom UO Hamdijom Fejzićem, koji su ujedno i članovi pomenute komisije.

Došlo do verbalnog sukoba

Tokom telefonskog razgovora, navodi se u zabilješci, došlo je do rasprave i verbalnog sukoba između štićene osobe Emira Suljagića i Hamdije Fejzića. Fejzić je, prema navodima službene zabilješke, počeo vrijeđati Suljagića i pred ostalim članovima komisije počeo psovati te zaprijetio riječima: “Gdje se nalaziš sada, da dođem da te odradim”.

Suljagić je prijavio i da Fejzić nosi vatreno oružje te da je sklon verbalnim i fizičkim okršajima.

U aprilu je navedeno kako je Suljagić u konkursnoj proceduri za direktora MC Srebrenica i da je izložen velikom medijskom pritisku određene grupe građana bliskih Fejziću, a iz DKPT konstatuju da Fejzić, s obzirom da je obnašao funkciju zamjenika načelnika Opštine Srebrenice do novembra 2023. godine, ima veliki broj pristalica koje mogu biti prijetnja po sigurnost Suljagića.

U drugoj zabilješci od 31. maja navodi se da Suljagić zaprimio poziv od uposlenika MC Srebrenica u kojem mu je rekao kako ga je pozvao Adis Cibralić, pripadnik MUP-a RS PU Zvornik, te da je isti tražio od njega informaciju u vezi vebralnog sukoba i prijetnji koje je Fejzić uputio Suljagiću, tražeći od njega ko je sve dao davao iskaz i kome.

Uposlenici MC Srebrenica uznemireni

Suljagić je prijavio da su uposlenici MC Srebrenica uznemireni jer smatraju da je riječ o zastrašivanju pripadnika MUP-a RS s obzirom da je Cibralić u bliskim odnosima sa Fejzićem, te smatraju da je ovakav poziv i došao po Fejzićevom nalogu, navodi se u zabilješci.

Podsjetimo, osim izbora novog direktora MC Srebrenica, uskoro su i lokalni izbori, a u utrci za načelnika su upravo Fejzić, te još dva kandidata iz reda Bošnjaka – Muhamed Avdić ispred NiP-a, SDP-a i stranke Naprijed i Faruk Đozić ispred SBiH-a.