Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Osumnjičeni u Sky predmetu kodnog naziva “Plaza” predat Tužilaštvu BiH

otmica sipa
FOTO: SIPA
Ilustracija

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona

Nakon lišenja slobode i pretresa koji su provedeni na više lokacija na području Lukavca i Tuzle, policijski djelatnici SIPA predali su Tužilaštvu BiH osumnjičenog s područja Lukavca, rođenog 1977. godine.

Taj osumnjičeni pod istragom je Tužilaštva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija i sumnjiči se da je u okviru organizirane kriminalne grupe bio zadužen za unos na područje BiH, gotovog novca koji potiče iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura iz zemalja zapadne Evrope

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je taj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura iz zemalja zapadne Evrope na područje Bosne i Hercegovine, a koji novac je dalje ulagan u privrednom poslovanju u pravnim osobama, odnosno preduzećima čiji su vlasnici drugi pripadnici organizirane skupine.

Lišenje slobode i pretresi nastavak su ranijih aktivnosti u predmetu “Plaza”.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o prijedlogu pritvora i daljim istražnim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

SIPA izvršila pretrese u Tuzli i Lukavcu, uhapšena jedna osoba zbog pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su, u sklopu operativne akcije ‘Plaza’, na području Lukavca izvršili pretrese na pet lokacija i pretres sefa u jednoj banci u Tuzli. Uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiči za “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelom “Pranje novca” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

– Tom prilikom pronađeni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka i to mobilni telefoni, gotov novac veće vrijednosti, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela – saopćeno je iz SIPA-e.

Operativna akcija je provedena na osnovu istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je vršila prevoz i distribuciju opojne doge ‘Kokain’ u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire, te vršila pranje novca u višemilionskim iznosima stečenog opisanim kriminalnim aktivnostima i čiji pripadnici su tokom izvršenja krivičnih djela komunikaciju ostvarivali putem Sky ecc aplikacije, navedeno je u saopćenju.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Uhapšeni će biti ispitan u službenim prostorijama SIPA-e, a o njegovom daljem statusu odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.