BiH

Zloupotrebe u zapošljavanju

Sumnjiv konkurs Civilne zaštite Sarajevo, brojni kandidati u rodbinskim vezama s uposlenima

22/07/2021

Konkurs raspisan još u martu, od 25 prvorangiranih kandidata, 13 ih je u rodbinskim vezama sa uposlenicima. Reagovao i Ured za borbu protiv korupcije

Konkurs za prijem 25 vatrogasaca i 15 vatrogasaca-vozača kojeg je još u martu raspisala Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo još uvijek nije okončan i to, kako saznaje Fokus.ba, zbog očitih neregularnosti.

Prema našim informacijama, kada je riječ o prvorangiranim kandidatima čak 13 od 25 ih je u rodbinskim vezama sa već postojećim uposlenicima, dakle više od polovine, a što se može dodatno provjeriti u u registru zaposlenih u javnom sektru kao jednim od alata za otkrivanje potencijalnih zloupotreba u postupcima zapošljavanja u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo.

Piše: A. DUČIĆ

Treba naglasiti da su ovaj konkurs kao i lista kandidata utvrđeni još za vrijeme prethodnog direktora Jasmina Terovića.

Nakon našeg saznanja da je ovaj konkurs i pod lupom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, obratili smo se ovom uredom s upitom šta je u vezi s ovim poduzeto.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo za Fokus.ba su odgovorili da im je na njihov zahtjev Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo dostavila dokumentaciju i informaciju o postupku provođenja Javnog oglasa za prijem pripravnika u radni odnos na period od 6 mjeseci – 25 KV vatrogasaca i 15 KV vatrogasca-vozača, a na osnovu Ugovora o sufinansiranju zapošljavanja vatrogasaca pripravnika, zaključenog između JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

– Nakon izvršene analize dostavljene dokumentacije, Ured nije mogao utvrditi postojanje kriterija po kojima je Komisija za prijem pripravnika izvršila rangiranje prijavljenih kandidata na predmetni oglas. Imajući u vidu činjenicu da se radi o specifičnom radnom mjestu (vatrogasac) u čijem opisu su aktivnosti koje zahtijevaju između ostalog i visok stepen psiho-fizičke sposobnosti, a što nije bilo predmet provjere, Ured je dao preporuku da se izvrši dodatna provjera svih kandidata koji se nalaze na Listi kandidata koji „ispunjavaju“ sve opće i posebne uslove po Javnom oglasu za prijem pripravnika u radni odnos u pogledu provjere psiho-fizičke sposobnosti – kazali su za Fokus u Uredu za borbu protiv korupcije KS.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić za naš portal rekao je da je kao direktor naslijedio ovaj konkurs.

– Po mom mišljenju vatrogasac, vojnik, policajac odnosno sve sigurnosne službe trebaju imati psihofizičku provjeru. To nije bilo uvršteno u konkurs kao jedan od uvjeta. Znate, teško je na odnosu intervjua primiti vatrogasca – rekao je Brkanić.

Na naše pitanje šta je sa drugim problemom koji se odnosi na visok procenat provrangiranih kandidata koji su u rodbinskim vezama sa postojećim uposlenicima, Brkanić rekao je da „ i ta djeca imaju pravu da budu kandidati kao i svaka druga“.

– Ali sve smo to obustavili u cilju odabira najboljih i najkvalitetnijih kandidata. Moramo napraviti presjek, red, da izaberemo najbolje, koji će najbolje odgovoriti na zadatke, bez obzira i na političku i porodičnu ili neku drugu pozadinu. Javnost jeste svjedok da se godinama kandidati odabiraju na ovakav ili onakav način. Mi želimo prekinuti tu praksu i izabrati najbolje – ističe Brkanić.

Ističe da je u ovom slučaju konkursna procedura bila razgovor i dokumentacija koju su dostavili. Dodaje kako sada traže mogućnost da psiho-fizičku provjeru uvrste naknadno kao kriterij.

Inače, ako se uzmu u obzir prijave korupcije Uredu za borbu protiv korupcije, postupci zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, sa svim prisutnim koruptivnim rizicima (netransparentnost postupaka, nepotizam, kronizam, klijentelizam, stranačko zapošljavanje, sukob interesa i druge moguće vrste zloupotreba u ovim postupcima) su oblast u kojoj postoji visok stepen korupcije.

Komentari

Autor: A. Dučić / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.