Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Supervizor pozvao čelnike da odmah i bezuslovno usvoje budžet Distrikta

Bruce G. Berton

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Bruce G. Berton pozvao je na današnjem sastanku s predstavnicima zastupničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta na žurno i bezuslovno donošenje Budžeta za 2016. godinu, čije usvajanje kasni preko sedam mjeseci.

Supervizor Berton podsjetio je kako trenutačno privremeno finansiranje, umjesto usvojenog budžeta, predstavlja izvanredni instrument kojim se ograničava korištenje prihoda, te stoga ne može biti alternativa usvajanju budžeta.

“Svako dodatno kašnjenje s usvajanjem proračuna bi se moglo izravno odraziti na mogućnost institucija Distrikta da ispune svoje zakonske obveze, uključujući i obvezu organiziranja lokalnih izbora u Distriktu. To je neprihvatljiva prijetnja demokratskim pravima građana”, kazao je supervizor Berton.

Dodao je kako, kao najviša zakonodavna institucija, Skupština Brčko distrikta ima obvezu da osigura propisno funkcioniranje institucija Distrikta, a ne da sputava njihov rad.

“Pozivam zastupnike da se odgovorno ponašaju nakon osmomjesečnog zastoja i da odmah usvoje proračun”, istaknuo je Berton.

Ustvrdio je kako će se konsultirati i s članovima Vijeća za implementaciju mira (PIC), koje je “zaledilo” ovlasti supervizora u maju 2012. godine.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Esad Atić kazao je kako sastanak sa supervizorom nije donio nikakav pomak na usvajanju proračuna.