Supruge ambasadora u BiH prodavale karte za Diplomatski zimski bazar

aa_picture_20151128_6919947_web

Na Trgu djece Sarajeva u bh. prijestolnici danas je počela prodaja karata za Diplomatski zimski bazar, koji se održava 5. decembra u dvorani Mirza Delibašić – KSC Skenderija, javlja Anadolu Agency (AA).

Karte za Diplomatski zimski bazar danas su prodavale supruge ambasadora sa službom u BiH, koje su među organizatorima ovogodišnjeg bazara. Na trgu su bile supruga švedskog ambasadora u BiH Nora Schiller, supruga holandskog ambasadora Marietta Kraak te supruga britanskog ambasadora Carolina Ferguson.

aa_picture_20151128_6919944_web

Podršku suprugama su pružili britanski, holandski i švedski ambasador.

Nora Schiller je u izjavi za medije kazala je kako je cilj današnjeg okupljanja promocija ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara koji će se održati 5. decembra.

Kako kaže, ovogodišnji bazar je drugačiji, jer je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković besplatno ustupio dvoranu u Skenderiji.

“To zaista cijenimo, jer je to divna gesta našeg domaćina prema nama i onome što radimo. Ove godine 38 ambasada učestvuje na bazaru. Ove godine imamo i posebno iznenađenje, objavljujemo i izdat ćemo knjigu recepata”, istakla je Schiller.

aa_picture_20151128_6919951_web

Napominje da je kuhar kompilacija recepata iz cijelog svijeta.

Carolina Ferguson kazala je da će djeca mlađa od deset godina moći besplatno ući na bazar.

“Sjajna vijest za djecu i roditelje je da ćemo imati razne aktivnosti i kutke za djecu. Imat ćemo različite igraonice. Također, besplatnu igraonicu za djecu gdje roditelji mogu ostaviti svoju djecu u sigurnim rukama dok oni razgledaju ono što je u ponudi na bazaru. Imat ćemo i radionicu u kojoj će nam pomoći učenici muzičke škole. Ove godine će biti dosta zabave za najmlađe”, naglasila je Ferguson.

Poručila je da su djeca fokus ne samo tog dana, nego i svega onoga što rade.

aa_picture_20151128_6919946_web

Marietta Kraak naglašava da će sva sredstva prikupljena realizacijom ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara biti namijenjena za pomoć četiri organizacije koje pomažu djecu s posebnim potrebama, djecu bez roditeljskog staranja i djecu čije su porodice u stanju socijalne potrebe.

Naglašava da su vrlo zadovoljne prošlogodišnjim Bazarom i nadaju se da će ove godine biti još uspješnije.

“Što više zaradimo i prikupimo novca, to više možemo pomoći i svim ovim kategorijama kojima je pomoć potrebna”, poručila je Kraak.

Cijena karte koštaju 5 konvertibilnih maraka, dok tiket za instant tombolu košta 3. Zimski diplomatski bazar je već postao tradicionalni događaj u Sarajevu. Na ovogodišnjem Bazaru prvi put će učestvovati ambasade Njemačke i Austrije.