Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u sarajevu

Susret Cikotić – Sattler: Podrška EU u cilju efikasnog upravljanja migracijama u BiH

20200826_2_44062201_57686236_Web

U ovom segmentu najavljen je nastavak pomoći i podrške Evropske unije institucijama BiH u cilju efikasnijeg upravljanja migracijama u BiH

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH razgovarali su danas u Sarajevu o sigurnosnim izazovima i obavezama koje stoje pred BiH na putu evropskih integracija i daljnjem jačanju saradnje sa EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

Također, razgovarano je i o trenutnoj migrantskoj situaciji u BiH, saradnji u ovoj oblasti te mjerama koje ministarstvo i nadležne agencije planiraju preduzeti za rješavanje ovog sigurnosnog i humanitarnog izazova.

U ovom segmentu najavljen je nastavak pomoći i podrške Evropske unije institucijama BiH u cilju efikasnijeg upravljanja migracijama u BiH.

Jedna od važnijih preostalih obaveza je potpuno provođenje sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, odnosno uspostava kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om i slanje oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu. Ocijenjeno je da je puna saradnja sigurnosnih agencija BiH i Evropskog policijskog ureda od obostrane važnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, zaključili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.