Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Susret Cvijanović i Cormack: Pojačana migracija problem je svih nivoa vlasti

18/09/2015

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack razgovarale su danas o aktuelnim prilikama u regionu i problemu pojačane migracije izbjeglica sa Bliskog Istoka, saglasivši se da taj problem zahtijeva uključivanje svih nivoa vlasti i nadležnih organa u BiH.

Na sastanku u Banjoj Luci bilo je riječi i o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, s posebnim osvrtom na reformske procese koje vlade Republike Srpske i Federacije BiH provode u skladu sa svojim nadležnostima.

Uspješnom je ocijenjena intenzivna saradnja između vlada RS i FBiH u vezi s usaglašavanjem zakonskih rješenja u skladu sa Reformskom agendom i provođenjem reformskih aktivnosti te naglašena potreba za sistemskim reformskim procesima u oblasti pravosduđa u BiH, saopćeno je iz Vlade RS.

Cvijanović je upoznala ambasadoricu Cormack o planovima za implementaciju Reformske agende te istakla punu opredijeljenost za provođenje reformi neophodnih za proces evropskih integracija, naglasivši da je RS, kako se dodaje, to prva pokazala kroz usvajanje Ekonomske politike RS za 2015. godinu, a koja je usklađena s preporukama Evropske unije.

Ocijenivši veoma pozitivnim usvajanje dokumenta “Reformska agenda za BiH 2015 – 2018“, sagovornice su se usaglasile da je, da bi se poboljšao poslovni ambijent, povećale investicije i ekonomske aktivnosti, neophodno da, uz puno uvažavanje svih nadležnosti, svi nivoi u BiH rade na ključnim reformama.

Entitetska premijerka je ponovila da reformske mjere koje se u RS provode, a koje su predviđene i Ekonomskom politikom za 2015. godinu, nude dugoročna sistemska rješenja čiji je cilj stabilizacija privrednih prilika, privredni rast i povećanje zaposlenosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.