Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Dodika i Čovića u Banjoj Luci: Hrvatski ministri će podržati stavove iz RS

BiH

dodik covic

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenili su danas da postoji problem u funkcionisanju institucija na nivou BiH, te da je ugroženo provođenje Reformske agende.

Dodik smatra da je problem u funkcionisanju institucija BiH nastao zbog inertnosti vladajuće strukture na nivou BiH.

“Republika Srpska na nivou BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika na tom nivou”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa Čovićem.

On je ponovio da “nije prihvatljivo ponašanje srpskih ministara u Vijeću ministara BiH prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH”.

– Posebno su neprihvatljive posljednje odluke Vijeća ministara BiH, u kojima se vidi da su srpski predstavnici glasali za izmjene Krivičnog zakona BiH. Stav SNSD-a je da taj zakon na nivou BiH treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH i eventualno dogovoriti neku novu strukturu – ustvrdio je on.

Najavio je da će u RS biti usvojen zakon o pravosudnom sistemu, koji bi bio pod ustavnim ingerencijama RS-a, jer sadašnji sistem na nivou BiH, tvrdi, nije u funkciji RS.

Dodik je najavio da će predstavnici dvije stranke učiniti sve da saradnja SNSD-a i HDZbude još bolja.

Čović je rekao da “BiH kasni na evropskom putu i da je zbog toga neophodno da počne funkcionisati mehanizam koordinacije”.

On je ponovio da “na nivou BiH nema parlamentarne većine”.

Komentarišući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Čović je rekao da hrvatski ministri u Vijeće ministara BiH neće podržati nijedno zakonsko rješenje u kojem nisu uvaženi stavovi iz Republike Srpske.

– Uime onih koji predstavljaju HDZ u Vijeću ministara mogu reći da, zbog pomanjkanja parlamentarne većine, nijedno zakonsko rješenje neće moći proći kroz ruke hrvatskih predstavnika u tom vijeću, a da nisu dokraja uvažena stajališta iz RS-a. To je način kako ćemo se međusobno usklađivati i to je jačanje ove saradnje i vrlo jasan stav. Sve primjedbe koje dođu s ove razine morat će postati sadržaj dokumenta koji će ići u dalju proceduru, naglasio je Čović na pres-konferenciji.

Na sastanku su naglasi i da se moraju usaglasiti stavovi o zakonu o akcizama, kako se ne bi dešavali zastoji u izgradnji infrastrukture.

Čović je ocijenio da se nastavlja dobra saradnja dviju stranaka te najavio skore razgovore i u Mostaru.