Susret Erdogana i Izetbegovića: Saradnju BiH i Turske produbiti na svim nivoima

BiH

erdogan izetbegovic2

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tokom susreta razmatrani su bilateralni odnosi BiH i Turske. Sagovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja na najvišem nivou, izrazivši obostranu želju da se postignuti nivo održava, a saradnja produbljuje na svim poljima.

Izetbegović i Erdogan su, uoči summita Organizacije islamske saradnje (OIC), podijelili i zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta. Konstatovano je da se muslimanski svijet suočava sa ozbiljnim izazovima, od kojih su najistaknutiji terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

Zajednički stav je da su jedinstvo i solidarnost među muslimanskim zemljama neophodni za rješavanje ovih izazova. U tom smislu, sagovornici su izrazili nadu da će oni biti rješavani koordinisanim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta i očekivanje da će sutrašnji summit biti korak upravo u tom pravcu, kao summit ujedinjavanja i jedinstva.

Teme razgovora bile su i pogoršana sigurnosna situacija na Bliskom Istoku, složena situacija u Siriji, kao i aktuelni odnosi Turske sa EU, u kontekstu izbjegličke krize i milionskih migracija.

Izetbegović je izrazio najiskrenije saučešće povodom učestalih gubitaka života građana Turske u terorističkim napadima, i solidarnost s građanima Turske. Izraženo je zajedničko opredjeljenje dviju država za odlučnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te potvrđena spremnost za nastavak najtješnje sigurnosne saradnje.