Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret parlamentaraca BiH i Austrije

susret-bih-aut1

Članovi grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za susjedne zemlje, predvođeni predsjedavajućim ove grupe Nenadom Lalićem, održali su danas u Sarajevu sastanak sa članovima Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose sa BiH.

Tokom sastanka kojem su, pored predsjedavajućeg Lalića, prisustvovali i zamjenica predsjedavajućeg Grupe prijateljstva Ljilja Zovko te članovi Salko Sokolović i Sredoje Nović, naglašeno je da saradnja između BiH i Austrije na ekonomskom planu, posebno na polju razmjene roba i usluga bilježi stalni rast.

Predsjedavajući Lalić istakao je interes BiH za investicijama Austrije u izgradnju kapaciteta za proizvodnju zdrave hrane, kao i za ulaganje u razvoj metalne industrije.

Posebno je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Austrija pružila tokom sanacije šteta od poplava prošle godine.

Zaključio je da dvije države i u narednom periodu trebaju intenzivirati bilateralnu saradnju, uz realizaciju aktuelnih projekata Austrije u BiH, kao i dogovaranje novih.

susret-bih-aut2

Predsjedavajuća delegacije Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose sa BiH Nurten Yilmaz izrazila je zadovoljstvo što su austrijski parlamentarci bili u prilici razgovarati s poslanicima i delegatima oba doma PSBH o saradnji dva parlamenta, naročito o pitanjima integracija BiH u Evropsku uniju.

Naglasila je da su odnosi dvije zemlje prijateljski te istakla izuzetno dobru poslovnu saradnju između dvije zemlje.

Najavila je da će Austrija i u narednom periodu kontinuirano podržavati nastojanja BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

S tim u vezi, svi članovi austrijske parlamentarne delegacije izrazili su nadu da će BiH uskoro i formalizirati svoj zahtjev i podnijeti kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Na sastanku je razgovarano i o problemima i izazovima s kojima se EU i region zapadnog Balkana susreću kad je riječ o migrantskoj krizi, narastajućem terorizmu, te borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije.

Sagovornici su se složili da je neophodna tješnja saradnja parlamenata dvije zemlje s ciljem stvaranja zakonskih preduvjeta za rješavanje ovih pitanja i daljeg unapređenja međusobnih odnosa kroz funkcioniranje institucija sistema.

Poseban naglasak u razgovoru stavljen je i na rješavanju pitanja administrativnih barijera s kojima se susreću strani investitori u BiH, kroz izgradnju pravnog sistema i daljeg jačanje pravne države u kojoj će se svaki stanovnik BiH osjećati sigurnim, bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože.