Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret u vili “Mir”: Počeo sastanak Ivanića i Dodika sa Nikolićem i Vučićem (FOTO)

BiH

susret dodik ivanic vucic nikolic (5)

U Beogradu je počeo sastanak predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Kako se očekuje, jedna od glavnih tema sastanka, koji se održava u vili “Mir”, bit će najava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o podnošenju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Sastanak je ranije ove sedmice najavio srbijanski premijer Vučić.

Inače, Ivanić je za četvrtak sazvao posebnu sjednicu Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu će se naći podnošenje zahtjeva za reviziju pomenute presude. Ova Ivanićeva odluka uslijedila je nakon što su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske odlučili da ne učestvuju u radu Parlamentarne skupštine BiH dok se ovo pitanje ne riješi.

Nakon savjetovanja o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, održanom prošle sedmice u Sarajevu pod njegovim pokroviteljstvom, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je podnošenje zahtjeva za reviziju presude koju je Međunarodni sud pravde u Hagu donio 2007. godine.

Ova najava izazvala je burne reakcije političara iz Republike Srpske.