Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Zaeva i Zvizdića: Jačanjem odnosa u regionu do interesa velikih investitora

zvizdic – zaev

Premijer Makedonije Zoran Zaev sastao se danas u Skoplju s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a dvojica zvaničnika razgovarali su o regionalnoj saradnji, ohrabrivanju stranih investitora, cestovnom povezivanju, kao i o uspostavi avio-linije između Sarajeva i Skoplja, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaev je ponovio da su Makedonija i Bosna i Hercegovina prijateljske zemlje koje imaju odličnu saradnju, bez otvorenih pitanja. Istakao je da dvije zemlje sarađuju kako bi omogućile promovisanje saradnje u svim oblastima.

“Naše stavove već znate. Cijeli Balkan, nas ukupno šest zemalja, koje su aspiranti za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, gradimo zajedničku strategiju, zajednički regionalni nastup, međusebno se pomažemo i podržavamo, kako bi lakše došli do punopravnog članstva u EU. Ali, prije svega, to će pomoći unapređenju sveukupnoj suradnji u čitavom našem regionu koji želi istu budućnost za svoje građane”,rekao je Zaev.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se zahvalio makedonskom kolegi na pozivu za učešće na Samitu lidera i čestitao mu na pobjedi partije SDSM na lokalnim izborima istakavši da je to rezultat istrajnosti na izgradnji mira i jačanja ekonomskog integrisanja Zapadnog Balkana.

“To je potvrda da nova vizija koja je bazirana na kreiranju stabilne situacije, ekonomskom razvoju, evropskim i NATO integracijama, vizija koja kao cilj ima prosperitet države, otvaranja novih radnih mjesta i zadržavanja u našem regionu mladih ljudi, jeste naišla na plodno tlo, a to je ujedno i poruka čitavom regionu šta ustvari građani regiona Zapadnog Balkana žele, a to je mir, stabilnost, ekonomski razvoj, povezivanje i integracije koje će od našeg regiona i svake države pojedinačno napraviti i prosperitetno društvo i prosperitetni region”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je ukazao na visok nivo i kvalitet odnosa između BiH i Makedonije, kao dvije multietničke države koje, kako je kazao, mogu biti prava matrica i paradigma za prostor Zapadnog Balkana kako se mogu prevladati svi problemi i kako se dalji razvoj država može usmjeriti ka evropskim integracijama.

Istakao je da je potrebno nastaviti s dosadašnjim nivoom ekonomske saradnje s fokusom na kvalitetnije transportno povezivanje regiona, ali i kontretno između BiH i Makedonije.

“Uistinu, taj nivo naše transportne povezanosti je nešto što ne ide u prilog sadržajnijem jačanju i boljoj dinamici ekonomske saradnje i sasvim sigurno svaka država pojedinačno, a posebno kao region, ćemo morati kreirati zajedničke regionalne projekte i zajednički nastupati prema zainteresiranim investitorima i prema fondovima EU, kako bi omogućili konekciju predstavnika privrede i kako bi omogućili vezu između naših građana i samim tim značajno unaprijedili brojne sektore ekonomije među kojima je turizam nešto što je vrlo interesantno i za BiH i za Makedoniju”, poručio je Zvizdić.

Zvizdić i Zaev su razgovarali i o realizovanju zvanične posjete Vijeća ministara BiH Vladi Republike Makedonije do kraja ove godine i dogovorili da se tom prilikom potpiše niz sporazuma koji su u interesu građana dvije zemlje.

“Jačanje odnosa između BiH i Makedonije, jačanje odnosa u regiji, zajednički nastupi prema trećim tržištima, prezentacija ukupnih ekonomskih privrednih investicionih potencijala Zapadnog Balkana je nešto što nas može vratiti u fokus interesa velikih investitora koji bi na ovo područje mogli doći kao integratori proizvodnje, obzirom na komplementarnost privreda zemalja Zapadnog Balkana. I u tom smislu ćemo nastaviti raditi, ali fokus će ostati prije svega na kreiranju stabilnog ambijenta Zapadnog Balkana. To je glavna poruka koju smo dobili od privradnika, a to je i najvažnija poruka koju dobivamo od naših građana. Dakle mir, stabilnost, jačanje međusobnog uvažavanja, jačanja naše ekonomske i kreiranje Zapadnog Balkana kao prostora koji može biti atraktivan za globalne investitora koji dolaze iz EU”, izjavio je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da ono što najviše ujedinjuje Zapadni Balkan jesu evropske integracije i da česti susreti lidera “nose važnu poruku EU da Zapadni Balkan nije dio problema, nego da je dio rješenja i da mi, geografski, politički, svjetonazorno i u svakom drugom smislu pripadamo EU”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u Skoplju učestvuje na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, u okviru kojeg će govoriti i s regionalnim premijerama na panelu “Može li se region takmičiti na globalnom igralištu?”.