Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Zvizdića i Davutoglua: Trgovinsku saradnju BiH i Turske proširiti na sir i mlijeko

BiH

20160407_2_15371410_7431184_Web

Trgovinski sporazum između BiH i Turske, kao i izvoz mesa kao jedan od bitnih elemenata tog sporazuma bio je, između ostalog tema današnjeg razgovora tokom susreta između predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua u Ankari.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da je za BiH važno da se trgovinska razmjena proširi na sir i mlijeko, kao i da se potvrdi kapacitet i kvalitet proizvoda iz BiH koji su već prisutni na tržištu Turske kao što su ulje i drugi proizvodi. On je predložio da kvote za izvoz mesa postanu dio trgovinskog sporazuma, te da postanu dio dugoročnog programa.

Premijer Davutoglu je čestitao BiH predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Rekao je da Turska posvećuje posebnu pažnju ekonomskom razvoju BiH i putu ka EU integracijama i da će i u narednom periodu nastaviti da pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koji se finansiraju posredstvom Turske agencije za međunarodni razvoj (TIKA) i putem koje je do sada realizovano oko 700 projekata u vrijednosti od oko 300 miliona dolara.

20160407_2_15369949_7428189_Web

Ceremonijom svečanog dočeka ispred zgrade Vlade Republike Turske počeo je susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom. Održan je susret dvojice premijera, a potom i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske

Tokom razgovora predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Davutoglua razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i u Turskoj. Konstatovali su da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih političkih pitanja. Rekli su da se saradnja stalno unapređuje na svim poljima.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio žaljenje zbog terorističkih napada sa velikim ljudskim žrtvama koji su posljednjih mjeseci potresli Tursku.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao premijera Davutoglua s realiziranim ciljevima iz Reformske agende i s političkim i ekonomskim pokazateljima koji imaju konstantan pozitivan rast. On se zahvalio visokim zvaničnicima Turske na stalnoj podršci koju daju Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu. Predsjedavajući Zvizdić je pohvalio visok nivo regulisanih bilateralnih sporazuma i istaknuo da BiH ima najveći broj sporazuma sa Republikom Turskom.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju turskih investicija u BiH, a naročito u unapređenju razvoja malih i srednjih preduzeća.

Zvizdić je rekao da je siguran da će Turska i u narednom periodu nastaviti da ostvaruje političke i ekonomske ciljeve i da će zadržati snažnu poziciju na svjetskoj političkoj sceni.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko i ambasador Turske u BiH Cihad Erginay

Nakon susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom i susreta delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ministar odbrane Republike Turske Ismat Yilmaz potpisali su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci.

Potom je uslijedilo obraćanje medijima predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Davutoglua.

Premijer Davutoglu je u obraćanju medijima istaknuo privrženost Turske Bosni i Hercegovini. Naglasio je da svaka dobra vijest iz BiH raduje, a svaka loša boli.

– Želim reći svom prijatelju Denisu Zvizdiću i narodu u Bosni i Hercegovini da Turska uvijek stoji uz vas. Podržavamo vaš put ka EU i NATO-u i potičemo naše privrednike da ulažu u BiH. Podržavamo i regionalnu saradnju država jer mi kako vidimo mir u Bosni je mir na Balkanu – rekao je premijer Davutoglu.

Izrazivši zahvalnost Republici Turskoj na kontinuiranoj prijateljskoj podršci Bosni i Hercegovini predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Turska uvijek pomagala jednako sve narode u BiH bez razlika, poštujući nezavisnost Bosne i Hercegovine. Dodao da je Turska pomagala obnovu kulturne baštine u BiH, kao i ekonomski razvoj.

– Na isti način Republika Turska pomaže danas ljudima u Siriji. Ona je danas moralna matrica na globalnom nivou kako se pomaže ljudima u nevolji. Stoga su nam veoma teško pali teroristički napadi u Turskoj. Izražavam ovom prilikom porodicama saučešće i želim da kažem turskom narodu da stojimo uz vas u borbi protiv terorizma – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Davutoglu i Zvizdić su nakon današnjeg sastanka u Ankari istakli kako se pomirenje u regiji može graditi isključivo na uzajamnom poštivanju i historijskim činjenicama.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zvizdića danas je u sjedištu turske Vlade u palati Cankaya primio turski premijer Davutoglu, a tokom zajedničke konferencije za novinare čelnici vlada su na upit novinara komentirali posljednje presude Haškog tribunala, osuđujuću bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i oslobađajuću lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Podsjetivši da je po završetku rata 1996. godine kao akademik posjetio Bosnu i Hercegovinu i vidio bol i razaranje koja je rat ostavio na svakom koraku, Davutoglu je kazao da niko ne smije poricati bol i patnje kroz koje je BiH prošla, niti štititi one koji su na bilo koji način učestvovali u stravičnim ratnim zločinima.

Davutoglu je kazao da je važno da se ratni zločinci kažnjavaju, bez obzira što je prošlo toliko vremena, te dodao da posljednje presude svakako ne mogu zadovoljiti narod koji je bio žrtva tih zločina.

20160407_2_15371410_7431182_Web

„Ljudska savjest je najveća kazna tim barbarima. Najmonstruozniji zločini 20. stoljeća su izvedeni u Bosni i Hercegovini, a tome svjedoče i komemoracije koje se svake godine održavaju u Srebrenici. Niko ne može to poricati, niti iko može da ovim ili onim umanjuje težinu zločina i liši se odgovornosti za najveće zločine protiv čovječnosti. Mi smo u tom pogledu uvijek jasno i glasno osuđivali te zločine, ne samo kao prijatelji BiH i neko ko voli tu zemlju, već u prvom redu kao ljudi“, kazao je Davutoglu.

Naglasivši da je genocid u Srebrenici priznao cijeli svijet, Zvizdić je dodao da se moraju kazniti svi oni koji su činili zločine u Bosni i Hercegovini, a da posljednje presude nisu donijele dovoljnu satisfakciju žrtvama, već samo produbile njihove rane.

Ističući kako o presudama Karadžiću i Šešelju ne može iznositi zvanični stav Vijeća ministara, Zvizdić je kazao da u svoje lično ime smatra da presuda Šešelju ne daje realnu sliku onoga što se u Bosni i Hercegovini dešavalo početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

„Za uspostavu pravde i pomirenja u BiH je neophodno u obzir uzeti historijske činjenice i istinu. U suprotnom, neće biti moguće uspostaviti trajni mir. Bez obzira na to koliko bolne bile, svi moramo prihvatiti istinu i historijske činjenice i na bazi toga graditi budućnost“, izjavio je Zvizdić.